Uutiset

Apteekkiala pitäisi saada tälle vuosituhannelle – sääntelylle ei ole mitään perusteita

Torstaina julkaistu lääkejakeluselvitys kaipailee apteekkialaa tälle vuosituhannelle. Selvityksen mukaan ala tarvitsee joustavuutta ja lääkkeen käyttäjän huomioimista.

Sääntelyynkin eli siihen, kuka saa pitää apteekkia, ja missä, pitäisi tehdä isoja muutoksia. Alalle pääsyä nimittäin rajoitetaan ja uusien apteekkien perustaminen on hidasta, vaikka perusteita sääntelylle ja kilpailun rajoittamiselle ei ole.

Samaa mieltä on muutama apteekin asiakaskin.

-En ymmärrä nykyistä apteekkilupajärjestelmää. Sama oli taksien kanssa. Taksijärjestelmä muuttui ja niin pitäisi apteekkienkin, Samuli Jussila huokaa jonottaessaan allergialääkkeitä apteekissa.

Jussila ymmärtää, että apteekin perustamiseen liittyy velvoitteita, mutta nykyinen systeemi on liian jäykkä.

-Nykyiset apteekkialan toimijat haluavat säilyttää asemansa eivätkä he halua kilpailua. Hinnatkin putoaisivat, jos olisi kilpailua.

Jussila ei ole huolissaan siitä, että lääkkeiden ostaminen muuttuisi turvattomaksi, jos lääkkeitä voisi myydä esimerkiksi ruokakaupassa.

-Jos ostan esimerkiksi television, myyjä kertoo eri vaihtoehdoista ja hinnoista. Uskon, että sama pätee lääkkeisiinkin, Jussila huomauttaa.

Järjestelmä perustuu menneeseen aikaan

Selvityshankkeen johtaja Liisa Hyssälä toteaa, että apteekkialaan ei ole puututtu kymmeniin vuosiin. Hänen mukaansa järjestelmä perustuu kivijalka-apteekkiaikaan, jolloin asiakas tuli palveluun eikä palvelu asiakkaan luo.

-Uudistuksen taustalla on maailman muutos. Toimintaympäristö muuttuu ja ihmisten käyttäytyminen muuttuu, selvityshankkeen pääsihteeri Lauri Pelkonen summaa.

-On jo aika tehdä jotain. Sääntelyä on uudistettava, apteekin pitää tulla osaksi terveydenhuoltoa, asiakkaalla pitää olla mahdollisuus farmaseuttiseen neuvontaan ja rahoitus pitää uudistaa, Hyssälä luettelee uudistuskeinoja.

Hänen mukaansa kalliita lääkkeitä suosiva lääketaksa eli apteekin palkkio ei ole yhteiskunnan tai lääkkeen käyttäjän etu.

-Suomessa on korkeat apteekkipalkkiot verrattuna muihin Pohjoismaihin, Pelkonen lisää.

Esimerkiksi 18 euroa maksavasta reseptilääkkeestä apteekkari saa 5,50 euroa

Selvitysryhmä väläytti myös mahdollisuutta luopua apteekkiverosta. Pelkonen sanoo, että se tosin voisi nostaa apteekkipalkkioita.

Selvityksen mukaan viranomaisen pitää säädellä lääkkeiden enimmäishintaa ja siten sallia lääkkeiden hintakilpailu ja lääkkeen käyttäjää sekä yhteiskuntaa hyödyntävät alennukset.

Apteekkarit vastustavat sääntelyn purkamista

Apteekkisääntelylle ei Pelkosen mukaan ole erityisiä perusteita. Hän kuitenkin korostaa, että sääntelyn purkaminen ei tarkoita sitä, ettei sääntelyä olisi ollenkaan.

-Lähtökohtana pitäisi olla lääkkeen käyttäjän ja yhteiskunnan intressit.

Selvityksen mukaan apteekkarit vastustavat sääntelyn purkamista. Uuden apteekin perustamispäätös saa yleensä aikaan valituskierteen.

-Noin 65 prosenttia apteekin perustamispäätöksistä johtaa valitukseen, selvityksessä todetaan.

Uudistus tuo paremmat palvelut maaseudulle

Hyssälä huomauttaa, että jos selvitys johtaa toimenpiteisiin, myös maaseudun palvelut paranevat.

Selvityksessä nimittäin todetaan, että lääkkeiden hyvä saatavuus pitää turvata maankattavasti kaikissa olosuhteissa.

-Maaseudun apteekkipalveluita pitäisi parantaa uuden teknologian ja nykyistä joustavamman asiakaslähtöisen toimintamallin avulla, Pelkonen kertoo.

Selvitysryhmä kävi ottamassa oppia palveluista muun muassa Itä-Suomessa toimivasta Eksotesta. ​Eksote tuottaa julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut Etelä-Karjalan yhdeksän kunnan asukkaille.

Eksotessa on mietitty uuden ajan apteekkipalveluita. Niitä voisi olla liikkuvan apteekki, apteekkilähetti tai lääkkeiden jakaminen ruokajakelun yhteydessä.

-Kaikissa vaihtoehdoissa täytyy pitää huolta siitä, että farmaseuttinen lääkeneuvonta on turvattu, Hyssälä korostaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic