Uutiset

Apteekkien määrää lisätään, joitakin itsehoitolääkkeitä ehkä päivittäistavarakauppaan

Hallitus linjasi puoliväliriihessä, että apteekkien määrää lisätään ja lupakäytäntöjä joustavoitetaan. Lisäksi selvitetään tiettyjen itsehoitolääkkeiden kuten lääkerasvojen myynnin mahdollista laajentamista.

– Se ei koskisi särkylääkkeitä, vaan suppeampaa lääkevalikoimaa, sanoi sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps.).

Apteekkitoiminta säilyy luvanvaraisena, jotta lääketurvallisuus ja lääkkeiden yhdenvertainen saatavuus koko maassa taataan.

– Apteekkilupaan kuuluu jatkossakin myös sijainnin säätely, Mattila sanoi.

Apteekkiluvan määräytymisen prosessia joustavoitetaan ja siitä tehdään nykyistä läpinäkyvämpää. Jatkossa apteekkeja kannustetaan terveyspistetoimintaan.

Apteekkien määrän kasvua seurataan. Mikäli alueellinen saatavuus ei parane, selvitetään tarveharkintajärjestelmän toimivuutta. Lisäksi selvitetään mahdollisuus apteekin perustamiseen myös sairaaloiden ja päivystysten yhteyteen.

Fimealle voitaisiin antaa nykyisestä tilanteesta poiketen mahdollisuus aloitteellisuuteen apteekkiluvan myöntämisessä alueilla, joissa Fimea katsoo apteekkien palvelutason olevan liian matala.

Apteekin pääomistajana on jatkossakin päävastuullinen proviisori, joka työskentelee itse apteekissa. Tämän lisäksi esitetään selvitettävän apteekkitoiminnan harjoittamisen mahdollistamista tietyin reunaehdoin myös avoimen yhtiön muodossa, joka mahdollistaisi omistuspohjan laajentamisen myös apteekissa työskenteleviin ammattihenkilöihin. (Aki Taponen – Lännen Media)

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic