Uutiset

Arabianrannan henkirikoksesta syytetty on syyntakeeton – Asianajaja: "Hän on ollut sellaisessa mielenhäiriössä, ettei hän ole ymmärtänyt, mitä hän tekee"

Seitsemänvuotias poika joutui henkirikoksen uhriksi kotonaan jouluaattona 2018 Helsingin Arabianrannassa. Pojan eno on jutussa syytettynä murhasta.
Syyttäjä Eija Velitskin mukaan Arabianrannan henkirikosjutun syytetty on syyntakeeton. Kuva: Kimmo Penttinen
Syyttäjä Eija Velitskin mukaan Arabianrannan henkirikosjutun syytetty on syyntakeeton. Kuva: Kimmo Penttinen

Arabianrannan henkirikoksesta syytetty on mielentilatutkimuksen mukaan syytakeeton.

Oikeudenkäynnin tauolla jutun syyttäjä, kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski kertoi lehdistölle, että murhasta syytetty, vuonna 1982 syntynyt mies on tahdosta riippumattoman hoidon tarpeessa.

– Kun hän on syyntakeeton, joudumme hyvin yksityiskohtaisesti käsittelemään koko tekokokonaisuutta ja sitä, onko hän missään määrin mieltänyt sitä, mitä siinä tapahtuu, Velitski sanoo.

Syyntakeettomuus tarkoittaa, että tekijä on ollut vailla ymmärrystä tehdessään tekoa. Aiemmin poliisi on kertonut, että tekijä olisi kärsinyt jonkinlaisista harhoista.

Velitski nosti syytteen jutussa murhasta, ja se on hänen mukaansa myönnetty tappona. Oikeudenkäynti käsittelee siis sitä, kumman tunnusmerkistö täyttyy.

Puolustuksen asianajaja Jarkko Jaatela vahvistaa Lännen Medialle, että hänen päämiehensä on myöntänyt syyllistyneensä rikokseen.

– Nyt arvioidaan sitä, onko tämä kokonaisharkinnassa murha, Jaatela sanoo.

Jaatela vahvistaa myös, että mielentilatutkimuksessa syytetty todettiin syyntakeettomaksi.

– Hän on ollut sellaisessa mielenhäiriössä, ettei hän ole ymmärtänyt, mitä hän tekee.

Enempää hän ei oikeudenkäyntiä kommentoi.

Syytetyn asianajaja Jarkko Jaatela kertoo, että Arabianrannan henkirikoksen tekijä on myöntänyt syyllistyneensä rikokseen. Kuva: Kimmo Penttinen
Syytetyn asianajaja Jarkko Jaatela kertoo, että Arabianrannan henkirikoksen tekijä on myöntänyt syyllistyneensä rikokseen. Kuva: Kimmo Penttinen

Oikeudenkäynti pidetään suljetuin ovin

Helsingin Arabianrannassa tehdyn henkirikoksen oikeuskäsittely järjestetään Helsingin käräjäoikeudessa suljetuin ovin. Oikeuskäsittely alkoi tiistaiaamuna yhdeksältä.

Helsingin käräjäoikeus päätti jo viime viikon perjantaina salata istunnon. Salaamista vaativat henkirikoksen uhrin omaiset.

Salauspäätöksen mukaan uhrin omaiset vetosivat siihen, että jutun julkinen käsittely voisi aiheuttaa heille lisää kärsimystä. Salaamisesta uutisoi ensimmäisenä STT.

Henkirikoksen uhrilla on myös alaikäinen sisarus, ja salauksella omaiset haluavat suojella myös häntä.

Puolustus ja syyttäjä eivät salauspäätöksen mukaan vastustaneet jutun salaista käsittelyä. Yleisöä ei siis päästetty lainkaan saliin.

Salauspäätöksen mukaan myös oikeudenkäyntiasiakirjat ovat salassa pidettäviä, joten haastehakemus ei tule julkiseksi.

Tauolla Velitski kertoi oikeuden tauolla, että ilmapiiri salissa on hyvin rauhallinen, vaikka asian käsittely on omaisille raskas.

Vastoin tavanomaista oikeudenkäynnin kaavaa, uhrin isää kuultiin ennen kuin kirjallinen aineisto käytiin läpi, jotta tämä pääsi poistumaan salista.

Murhasyyte uhrin enolle

Arabianrannan henkirikosjutussa vuonna 1982 syntynyt mies sai viime viikolla murhasyytteen. Uhrina oli 7-vuotias poika.

Poika joutui henkirikoksen uhriksi kotonaan Brysselinkadulla Helsingissä, jouluaattona 2018.

Epäilty tekijä on poliisin mukaan pojan eno, joka oli vierailemassa pojan perheen luona. Asunnossa oli poliisin mukaan tekoiltana uhrin lisäksi tämän muu perhe.

Miehen epäillään riistäneen lapsen hengen vierailun yhteydessä. Poliisi otti hänet kiinni tapahtumapaikalla, ja Helsingin käräjäoikeus vangitsi miehen todennäköisin syin joulukuun lopussa 2018. Rikos tehtiin poliisin mukaan teräaseella.

Poliisin mukaan epäilty on tunnustanut henkirikoksen esitutkinnan aikana.

– Varsinainen tutkintatyö oli tehty pian tapahtuman jälkeen, jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Kanth kuvaili, kun jutun esitutkinta valmistui.

Kanth on aiemmin myös kertonut, ettei poliisin mukaan illan aikana tapahtunut mitään sellaista, joka olisi enteillyt henkirikosta.

Epäilty määrättiin mielentilatutkimukseen jo esitutkinnan aikana.

Istunnolle varattu yksi päivä

Helsingin käräjäoikeus on varannut henkirikoksen käsittelylle yhden päivän.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, millä aikataululla oikeus antaa asiassa ratkaisun. Velitski kuitenkin uskoo, ettei lisäpäiville ole jutussa tarvetta.

 

Juttua päivitetty 16.7.2019 kello 11:55: Täydennetty Velitskin kommenteilla, otsikkoa päivitetty. Kello 13.05 lisätty Jaatelan kommentit.

Uusimmat

Fingerpori

comic