Uutiset

Arabianrannassa jouluaattona pojan surmannut syyllistyi murhaan, mutta ei ymmärtänyt tekoaan – oikeus: on tahdonvastaisen hoidon tarpeessa

Helsingin käräjäoikeuden mukaan mies oli tekohetkellä syyntakeeton eli ei ymmärtänyt tekoaan. Oikeus kuitenkin katsoi miehen syyllistyneen murhaan. Käräjäoikeuden mukaan mies on tahdonvastaisen hoidon tarpeessa.
Arabianrannan murhaoikeudenkäynti pidettiin suljetuin ovin heinäkuussa Helsingissä. Jutun syyttäjä, kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski ja puolustuksen asianajaja Jarkko Jaatela keskustelivat ennen oikeudenkäynnin alkua. Kuva: Kimmo Penttinen
Arabianrannan murhaoikeudenkäynti pidettiin suljetuin ovin heinäkuussa Helsingissä. Jutun syyttäjä, kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski ja puolustuksen asianajaja Jarkko Jaatela keskustelivat ennen oikeudenkäynnin alkua. Kuva: Kimmo Penttinen

Helsingin Arabianrannassa henkirikoksen tehnyt mies on tahdonvastaisen hoidon tarpeessa, katsoi Helsingin käräjäoikeus.

Vuonna 1982 syntynyttä miestä syytettiin käräjäoikeudessa 7-vuotiaan pojan murhasta. Mies oli pojan eno, ja hän vieraili pojan perheen luona jouluaattona 2018. Samalla vierailulla hän riisti pojan hengen.

Pojan perhe oli asunnossa mukana. Käräjäoikeuden mukaan mies surmasi pojan suurella keittiöveitsellä.

Poliisi otti miehen kiinni välittömästi jouluaattona, ja hänet vangittiin loppuvuonna 2018. Miehelle tehtiin mielentilatutkimus esitutkinnan aikana.

Tiistai-iltapäivällä antamassaan ratkaisussa käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen murhaan, mutta hänet jätettiin syyntakeettomuuden vuoksi tuomitsematta rangaistukseen. Rangaistukseen tuomitseminen edellyttää syyntakeellisuutta.

Käräjäoikeus antoi jutussa ratkaisunsa tiistai-iltapäivällä. Ratkaisu ei ole lainvoimainen.

Lännen Media ei julkaise syylliseksi todetun nimeä uhrin omaisten suojelemiseksi ja siksi, että mies todettiin syyntakeettomaksi.

Oikeudenkäynti pidettiin suljetuin ovin

Jutun oikeuskäsittely pidettiin Helsingin käräjäoikeudessa heinäkuun puolessavälissä.

Oikeudenkäynti pidettiin suljetuin ovin, eli yleisöä ei päästetty lainkaan saliin.

Kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski kuitenkin kertoi oikeudenkäynnin tauolla, että mies oli mielentilatutkimuksessa todettu syyntakeettomaksi, eli hän ei ymmärtänyt tekoaan.

Miehen puolustus vahvisti, että mies tunnusti oikeudenkäynnissä tappaneensa pojan mutta kiisti murhasyytteen.

Lisäksi kaikki oikeudenkäyntiasiakirjat salattiin. Laajaa salausta oli pyytänyt pojan omaiset siksi, ettei jutun julkinen käsittely aiheuttaisi heille lisäkärsimystä.

Käräjäoikeuden laatiman julkisen selosteen mukaan mies velvoitettiin maksamaan 20 000 euron edestä kärsimyksestä aiheutuneita korvauksia uhrin kummallekin oikeudenomistajille.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti