Uutiset

Arabiemiraatit vapautti vakoilusta syyttämänsä ja vangitsemansa brittiläisen tohtoriopiskelijan, antoi armahduksen

Matthew Hedges, 31, istui elinkautista vakoilusyytteiden takia.
Matthew Hedges ja hänen vaimonsa Daniela Tejada päiväämättömässä kuvassa, jonka Tejada antoi viranomaisten käyttöön.

Arabiemiraatit vapautti brittilläisen tohtorikoulutettavan Matthew Hedgesin, 31, jota se syytti vakoilusta, kertoi The Guardian. Hedgesille myönnettiin armahdus. Maanantaina ei ollut tiedossa, milloin Hedges pääsee lähtemään maasta, kertoi Reuters.

Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt vaati äänekkäästi Hedgesin vapauttamista. Arabiemiraatit ei pystynyt osoittamaan näytteitä vakoiluväitteensä tueksi.

Maanantaisessa lehdistötilaisuudessa Arabiemiraatit kuitenkin yhä väitti Hedgesin olevan Britannian tiedustelupalvelun MI6:n agentti. Väitteen tueksi näytettiin videota, jolla Hedges näytti sanovan, että oli yrittänyt saada haltuunsa salaista tietoa armeijasta, esimerkiksi liittyen asehankintoihin.

– Hedges hyötyi maamme akateemikoille myöntämästä vapaudesta. Hän oli osa-aikainen tohtorikoulutettava, osa-aikainen liikemies ja kokoaikainen salaisen palvelun agentti, hallituksen tiedottaja sanoi.

Yli puolen vuoden vankeus

Arabiemiraattien mukaan armahdus myönnettin lauantaina vastauksena Hedgesin perheen lähettämään kirjeeseen sekä Britannian ja Arabiemiraattien välisen suhteen vaalimisen nimissä.

Hedges vangittiin yli puoli vuotta sitten. Durhamin yliopiston tohtorikoulutettava matkusti Arabiaemiraatteihin opintoihinsa liittyvälle tutkimusmatkalle.

Hedgesin vaimo Daniela Tejada tviittasi, että armahdus oli ”paras uutinen, jonka voi saada”.

– Yli puoli vuotta kestänyt painajaisemme on vihdoin päättynyt. Ilman median, yliopistoväen ja brittidiplomaattien tukea tätä ei olisi tapahtunut, hän kirjoitti.

Ulkoministeri Hunt piti armahdusta ”katkeransuloisena” ja muistutti, että toinen britannian kansalainen Nazanin Zaghari-Ratcliffe on yhä pidätettynä vakoilusyytteiden takia Iranissa.

– Upeita uutisia Matthew Hedgesistä. Vaikkemme olleet samaa mieltä syytteistä, olemme kiitollisia, että Arabiemiraatit ratkaisi asian nopeasti.

Armahduksen myönsi presidentti Khalifa bin Zayed al Nahyan. Ilmoitus tuli juuri ennen maan kansallispäivää, jolloin aramhduksia perinteisesti myönnetään.

Uusimmat

Fingerpori

comic