Uutiset

Arja Juvonen vaati oikeusselvitystä, joka julkaistiin jo kesällä – myönsi mokan

Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen vaati torstaina ministeriöltä vankeusrangaistuksia koskevaa selvitystä, joka on kuitenkin julkaistu jo kesäkuussa.

Juvonen lähetti puolenpäivän jälkeen toimittajille tiedotteen pitkällä otsikolla ”Kuka hautoo oikeuspoliittista selvitystä rikoksista annetuista tuomioista – lakialoite ja kansalaisaloite lapsiin kohdistuvista rikoksista ei etene – todella kornia”.

Tiedotteessaan hän vaatii oikeuspoliittista selvitystä julki, jotta vankeusrangaistuksia koskevat lakialoitteet etenisivät. Hän viittaa eduskunnalle syyskuussa 2015 annettuun kansalaisaloitteeseen, jossa vaaditaan lapsiin kohdistuvien törkeiden seksuaalirikosten rangaistusasteikkojen koventamista. Myös kansanedustaja-aloite, jota Juvonen on ollut tekemässä, koskee samaa aihetta.

-Kuka hautoo selvitystä hyllyllään? Juvonen kysyy tiedotteessaan.

Hän viittaa tiedotteessaan tällä viikolla julkisuudessa käsiteltyyn hovioikeuden ratkaisuun, jossa 10-vuotiaan kanssa sukupuoliyhteydessä ollut mies tuomittiin törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön eikä törkeään raiskaukseen, koska raiskauksen tunnusmerkistö ei oikeuden mukaan täyttynyt.

Julkaistiin kesäkuussa

Varsinaista selvitystä ei kuitenkaan enää haudo kukaan, vaan oikeusministeriö julkaisi kansalaisten oikeustajua koskevan tutkimuksen kesäkuussa. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) esitteli kesäkuun 21. päivänä lehdistölle tutkimusta, jossa selvitettiin, miten kansalaisten ja tuomareiden käsitykset sopivasta rangaistustasosta eroavat eri tapauksissa.

Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin laatimaan tutkimukseen vastasi yli 1 200 kansalaista ja 192 käräjätuomaria. Tutkimuksessa paljastui, että kansalaiset pitävät ehdollista vankeusrangaistusta riittämättömänä.

Hajonta oli kuitenkin tutkimuksen mukaan suurta vastauksissa, mutta seksuaalirangaistuksissa kansalaiset olisivat tuomareita ankarampia.

Korjasi tiedotetta

Kansanedustaja Juvonen lähetti korjaavan tiedotteen iltapäivällä medialle sen jälkeen, kun Lännen Media kysyi torstaina häneltä selvityksestä.

Hän myönsi, että kesäkuinen tutkimuksen julkistus oli mennyt häneltä kesäkuussa ohi. Juvosen mukaan virkamiesten olisi kuitenkin pitänyt tulla esittelemään tuloksia lakivaliokuntaan. Ydin hänestä on siinä, että laki- ja kansalaisaloitteet odottavat yhä käsittelyä.

-Se on hieman väärin ilmaistu se tiedotteeni. Olen ymmärtänyt, kun mitään ei kuulu tai tapahdu ja kansalaisaloitekin on ihan hiljaa, että jossakin ne seisovat, Juvonen kommentoi Lännen Medialle ennen tiedotteensa korjaamista.

Oikeusministeri Häkkänen kommentoi tutkimuksen julkaisun yhteydessä, että hallitus aikoo arvioida väkivalta- ja seksuaalirikosten rangaistusasteikkoja.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti