Uutiset

Arkiset asiat riittävät onneen – "Onnellinen ihminen on aidosti tyytyväinen siihen, mitä hänellä on juuri nyt"

Suomessa on syytä juhlaan ensi viikon tiistaina, kansainvälisenä onnellisuuspäivänä 20. maaliskuuta.

YK julkaiseman tuoreen The World Happiness Report -tutkimuksen mukaan Suomi on maailman onnellisin maa. Viime vuonna Suomi sijoittui vertailussa viidenneksi.

Tutkimuksessa listattiin 156 maata, ja onnellisuutta mitattiin muun muassa bruttokansantuotteella, odotettavissa olevalla eliniällä ja vapauden kokemuksella. Tänä vuonna raportissa arvioitiin ensimmäistä kertaa myös maahanmuuttajien onnellisuutta.

Kysyimme eri puolilla maata asuvilta suomalaisilta, mitkä asiat tekevät heidät onnellisiksi. Vastauksissa nousivat esiin erityisesti läheiset ihmiset, terveys ja tavalliset, arkiset asiat.

Onneen riittää, kun perusasiat ovat kunnossa.

Lähes kaikki Lännen Mediaan gallupkysymyksiin vastanneista kertoivat myös olevansa onnellisia.

Vapaus ja luottamus lisäävät onnellisuutta

Psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen Tampereen yliopistosta julkaisee uusimman onnellisuutta käsittelevän teoksensa Onnellisuuksien oivaltaja kansainvälisenä onnellisuuspäivänä.

Siinä hän esittelee lukuisia onnellisuutta tutkivia tieteellisiä tutkimuksia.

Tutkimusten mukaan onnellisia maita ovat Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin lisäksi Hollanti, Sveitsi, Uusi-Seelanti sekä eräät Keski- ja Etelä-Amerikan valtiot.

Hyvinvointivaltioita kuvaavat tasa-arvo, vauraus, oikeudenmukaisuus, demokratia ja hyvä hallinto ovat tutkimustuloksissa vahvassa yhteydessä kansalaisten onnellisuuteen. Onnellisuutta edistävät vapaus ja kansalaisten luottamus toisiinsa.

Ojasen oma määritelmä onnellisuudesta on yksinkertainen.

-Onnellinen ihminen ei haikaile menneisyyttä ja odota parempaa huomista. Hän on aidosti tyytyväinen siihen, mitä hänellä on juuri nyt, eikä hän halua siihen muutosta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic