Uutiset

Arkkiatri Pelkonen Kultaranta-keskusteluissa: "Kun maailma pysähtyy, niin siitä alkaa uusi alku"

Arkkiatri Risto Pelkonen arvioi, että jokainen pysähdys muuttaa maailmaa jollakin tavoin.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi Kultaranta-keskusteluja Ylen studiolla koronapandemian vuoksi. Kuva: Matti Porre
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi Kultaranta-keskusteluja Ylen studiolla koronapandemian vuoksi. Kuva: Matti Porre

Koronapandemian jälkeistä aikaa käsittelevät Kultaranta-keskustelut alkoivat tasavallan presidentti Sauli Niinistön, arkkiatri Risto
Pelkosen ja Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Adina Nivukosken avauskeskustelulla, joka oli nauhoitettu keväisessä Naantalin Kultarannassa.

Arkkiatri Pelkonen kertoi olevansa koronapandemiasta hyvin hämmentynyt. Pelkosen mukaan elämän ja kuoleman jännite herkistää ajattelemaan, mikä on elämässä tärkeintä. Arkkiatri muistutti, että se on elämä itse.

Presidentti Niinistö kysyi arkkiatrilta, palataanko vanhaan ajatteluun, kun kurimuksesta päästään eroon.

– Jokainen pysähdys muuttaa jollakin tavalla, antaa mahdollisuuden etsiä uusia uria, Pelkonen sanoi.

Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Adina Nivukoski korosti koronan mukanaan tuomaa epävarmuutta, kun kukaan ei pysty suunnittelemaan mitään.

– Näen kuitenkin tosi tärkeänä, että pidetään toisista huolta, että kukaan ei putoa kelkasta.

Presidentti Niinistö kertoi oppineensa kriisin aikana paljon itsestään.

– Kas kummaa, kyllä minä tämän tilanteen kanssa pärjään. Osoittaa ihmisen kykyä sopeutua.

Miten käy EU:n

Ensimmäisessä keskustelussa käsiteltiin maailmanjärjestyksen muutosta. Keskusteluun osallistuivat Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Hiski Haukkala, EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen ja Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimituksen esimies Matti Kalliokoski.

Haukkalan mukaan vielä ei voida sanoa, muuttaako korona maailmaa pysyvästi. Paljolti se riippuu Haukkalan mukaan siitä, kuinka pian rokote saadaan käyttöön. Jos rokote saadaan pian, kaikki palaa suhteellisen nopeasti ennalleen.

Keskustelijat pohtivat myös joutuuko Euroopan unioni valitsemaan Kiinan ja Yhdysvaltain välillä puolensa. Maiden välit ovat olleet jännitteiset jo ennen koronakriisiä, mutta nyt jännitteet ovat entistä läpinäkyvämpiä.

Komissaari Urpilainen toivoi, että EU:sta tulisi sillanrakentaja Kiinan ja Yhdysvaltain välillä.

Professori Haukkala piti mahdollisena, että koronakriisin seurauksena voi olla syvemmän ja pidemmän kriisin sydän EU-tasolla.

Komissaari Urpilainen muistutti, että Euroopan unioni menee kriisien kautta eteenpäin. Urpilainen sanoi uskovansa syvenevän integraation tiehen. Ratkaisevaa on kuitenkin Urpilaisen mukaan se, että miten talouden elpyminen hoidetaan.

– Jos kyetään ratkaisemaan, miten talouden elpyminen hoidetaan, se lisää luottamusta ja integraatiota.

Millä ehdoin rokotetta?

Keskustelua käytiin myös rokotteen valmistamisesta ja jakelusta.

Professori Haukkalan mukaan ratkaisevaa ei ole missä rokote tehdään, vaan millä ehdoin sitä jaetaan ympäri maailmaa.

– Jos sitä tehdään protektionistisessa maassa, niin se voi jäädä ensin kyseisen maan käyttöön.

Urpilainen muistutti, että EU on rahoittanut rokotetta sillä ajatuksella, että sitä pystytään tasapuolisesti jakamaan kaikille.

Päätöskeskustelussa Niinistö, Vanhanen ja Marin

Kultaranta-keskustelut päättää sunnuntai-iltana presidentti Niinistön, eduskunnan puhemiehen, entisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk.) ja pääministeri Sanna
Marinin (sd.) keskustelu.

Kultaranta-keskustelut järjestettiin ensimmäisen kerran presidentin kesäasunnolla Naantalissa vuonna 2013. Sen jälkeen keskusteluja on järjestetty kesäkuussa Naantalissa säännöllisesti. Presidentin vieraana Kultaranta-keskusteluissa on ollut paljon kotimaisia ja ulkomaisia vaikuttajia.

Kultaranta-keskustelut

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut järjestettiin sunnuntaina poikkeuksellisesti virtuaalisesti koronapandemian vuoksi.

Keskustelujen aiheena oli koronapandemian jälkeinen aika: kuinka sopeudumme muutoksiin, joita koronan jälkeinen maailma tuo mukanaan, ja miten voimme itse vaikuttaa muutoksen suuntaan?

Keskustelut oli jaettu kolmeen teemaan. Ensin käsiteltiin maailmanjärjestyksen muutosta: näemmekö koronan jälkeen tiivistyvää yhteistyötä vai koventuvaa kilpailua? Keskusteluun osallistuivat Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Hiski Haukkala, EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen ja Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimituksen esimies Matti Kalliokoski.

Toisessa teemakeskustelussa pohdittiin, miten maailmantalous ja Suomen talous selviävät koronapandemian ja sen torjunnan vaikutuksista. Muuttuvatko talouden ja kaupan rakenteet ja arvoketjut, pysähtyykö globalisaatio, syntyykö jotain entistä parempaa? Aiheesta keskustelemassa olivat Nokian ja F-Securen hallitusten puheenjohtaja Risto Siilasmaa, entinen pääministeri Esko Aho ja Nordic West Officen johtava asiantuntija Anu Partanen.

Kolmantena aiheena olivat koronapandemian vaikutukset yhteiskuntaamme. Miten kokemus muuttaa suhdetta toinen toisiimme ja yhteisiä arvojamme, ja miten luomme paremman huomisen? Keskustelijoina ovat e2 Tutkimuksen johtaja Karina Jutila, kirjailija ja taideneuvoston puheenjohtaja Juha Itkonen sekä Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian apulaisprofessori Nelli Hankonen.

Kultaranta-keskustelut päätti presidentti Niinistön, eduskunnan puhemies Matti Vanhasen ja pääministeri Sanna Marinin keskustelu.

Uusimmat

Fingerpori

comic