Uutiset

Arkkipiispan katto vuotaa – historiallisen virkatalon peltikatto uusitaan, edellisestä suurremontista on alle 10 vuotta

Suomen evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispan virka-asunnossa alkaa kattoremontti.

Turussa sijaitseva arkkipiispantalo saa kevään aikana uuden vesikaton, ja tämän vuoden aikana taloon on määrä tehdä vielä sähkötöitä. Kaikkiaan remontteihin on varattu 215 000 euroa.

Vuonna 1887 valmistuneeseen suojeltuun rakennukseen on viime viikkoina ilmestynyt säänsuojaus, ja uusi peltikatto on määrä saada valmiiksi kesäkuun loppuun mennessä.

-Siellä on kyllä ollut vesivuotoja. Tämähän on 1930-luvulta tämä katto, eli verrattain iäkäs, sanoo kiinteistöpäällikkö Juha Kääriäinen Kirkon keskushallinnosta Lännen Medialle.

Kesäkuussa eläköityvä arkkipiispa Kari Mäkinen on asunut rakennuksessa puolisonsa kanssa koko virkakautensa.

Mäkinen alkaa tosin tehdä hiljalleen tilaa alkuvuonna valitulle seuraajalleen Tapio Luomalle, joka siirtyy kahdenneksitoista arkkipiispantalossa asuvaksi piispaksi.

Kääriäisen mukaan rakennus on Mäkisen virkakäytössä normaalisti remontin ajan. Uuden katon arvioidaan maksavan vanhaan taloon noin 100 000 euroa.

Miljoonien peruskorjauksessa katto maalattiin

Arkkipiispantalo on jo toistamiseen vuosikymmenen aikana remontissa. Vuosina 2009–2010 Jac Ahrenbergin suunnittelemaan rakennukseen tehtiin mittava peruskunnostus, joka maksoi yli 3 miljoonaa euroa.

Suuri syy peruskorjaukselle oli, että Aurajoen varrella sijaitseva talo oli alkanut vajota saviperäisen maan liikkeiden vuoksi. Peruskorjauksessa talo entisöitiin laajasti, mutta katto ainoastaan maalattiin.

-Onhan siitä jo kahdeksan vuotta kulunut, ja hintataso olisi voinut olla erilainen. Tosin aikatauluhan olisi ollut silloin yhtenä tekijänä, Kääriäinen vastaa siihen, olisiko katto pitänyt uusia samalla muun kunnostustyön yhteydessä.

Aikataululla hän viittaa siihen, että kunnostus oli määrä saada valmiiksi ennen kuin Kari Mäkinen aloitti arkkipiispana. Mäkisen virkakausi alkoi 1. kesäkuuta 2010.

Lisäksi katon arvioitiin olevan Kääriäisen mukaansa vielä sellaisessa kunnossa, ettei uusimiseen ollut tarvetta.

-Nyt ollaan siinä tilanteessa, että huoltotyöt eivät enää riitä, vaan vesikate täytyy uusia, Kääriäinen kertoo.

Nyt käynnistyvä remontti yritetään jälleen saada valmiiksi samaan aikaan, kun uusi arkkipiispa Luoma aloittaa kesäkuussa virkakautensa. Parin vuoden päästä peltikattoa odottaa kuitenkin vielä maalaus.

-Tässä on hyvä paikka tehdä kunnostus, kun on tämä vahdinvaihto.

Arkkipiispan virka-asunto

Arkkipiispantalo toimii evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispan virka-asuntona. Myös arkkipiispan työhuone sijaitsee rakennuksessa.
Nykyinen arkkipiispantalo on valmistunut vuonna 1887, ja talon on suunnitellut Jac Ahrenberg.
Samalla tontilla Turussa on ollut piispantalo vuodesta 1763.
Vanhaa rakennusta on kunnostettu myös useita kertoja aiemmin. Ennen vuonna 2010 valmistunutta peruskorjausta taloa kunnostettiin 1990-luvun lopussa ja 1960-luvulla.
Kirkon keskushallinnon hallinnoima talo on suojeltu kohde. Kolmekerroksisessa talossa on lähes 3 000 neliömetriä.
Tuleva arkkipiispa Tapio Luoma on talon 12. asukas.
Lähde: evankelisluterilainen kirkko, Yle

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic