Uutiset

Armenian kriisi syveni: Mielenosoittajat tukkivat teitä pääkaupunkiin ja lentokentälle

Armenialaiset mielenosoittajat sulkivat joitakin pääkaupunkiin Jerevaniin johtavia teitä sekä lentokentälle johtavan tien keskiviikkona. Tämä tapahtui sen jälkeen kun oppositiojohtaja Nikol Pashinian, jota parlamentti ei tiistaina valinnut pääministeriksi, oli kehottanut kannattajiaan maanlaajuiseen kansalaistottelemattomuuteen.

Entisessä neuvostotasavallassa ovat kaduille rynnänneet tuhannet Pashinianin kannattajat. Heitä vastassa on johtava eliitti, joka aikoo pitää vallan itsellään ja jolla on yhä turvallisuuskoneisto hallussaan.

Johtava tasavaltalaispuolue esti tiistaina Pashinianin valinnan pääministeriksi.

-Me pysymme täällä, sanoi uutistoimisto Reutersille 19-vuotias David, joka oli tovereidensa kanssa sulkenut lentokentälle johtavan tien. Mielenosoittajat tukkivat myös useita risteyksiä kaupungin keskustassa sekä eristivät joitakin valtion toimistoja.

Sadat opiskelijat alkoivat marssia kohti Jerevania lippuja heiluttaen ja huutaen: ”Nikol, pääministeri!”. Autoilijat soittivat torviaan kannatuksen osoitukseksi.

”Koko maa halvaantuu”

-Me halvaannutamme koko kaupungin ja koko maan, sanoi Sargis Babayan, 22-vuotias opiskelija, jonka t-paidassa oli Pashinianin kuva.

Poliisi yritti suostutella protestoijat avaamaan tiet, mutta väkivaltaa ei käytetty.

Maata pitkään presidenttinä johtanut Serzh Sarkisian erosi pääministerin paikalta viime viikolla. Tämä näytti dramaattiselta vallan vaihdolta Etelä-Kaukasiassa sijaitsevassa maassa, joka on läheinen liittolainen Venäjän kanssa. Maan johdossa on ollut sama eliitti 1990-luvun lopulta saakka.

Armeniassa on asukkaita noin 3,2 miljoonaa. Maassa on venäläinen sotilastukikohta, ja maan kriisiä seurataan tarkasti Moskovassa.

Kreml pelkää Armeniassa tapahtuvan Ukrainan tapaisen vallankumouksen, jossa uudet johtajat vetivät maan eroon Moskovan vaikutusvallasta.

Pashinian istui vankilassa kaksi vuotta

Pashinian on 42-vuotias entinen journalisti, joka istui vankilassa kaksi vuotta vuoden 2008 presidentinvaalien aikaisten levottomuuksien lietsomisesta. Häntä esitettiin parlamentissa ainoana ehdokkaana pääministerin virkaan.

Sarkisianin kanssa liitossa olevalla tasavaltalaispuolueella on parlamentissa enemmistö. Tunteja kestäneen kiihtyneen väittelyn jälkeen puolue päätti olla tukematta Pashiniania, eikä tämä saanut valintaan tarvittavaa enemmistöä parlamentissa.

Tällä viikolla on toinen yritys valita pääministeri. Mikäli parlamentti epäonnistuu kahdesti pääministerin valinnassa, joudutaan järjestämään vaalit.

Mielenosoitukset alkoivat, kun Sarkisian ilmoitti hakevansa pääministerin virkaa lisättyään tätä ennen viran valtaoikeuksia. Hän oli ollut aiemmin presidentti, mutta perustuslaki esti häntä pyrkimästä kolmannelle kaudelle.

Monet armenialaiset näkivät Sarkisianin pääministeriksi pyrkimisen yrityksenä pysytellä vallassa keinolla millä hyvänsä. Monet äänestäjät syyttävät Sarkisiania ja tämän kumppaneita sukulaisten suosimisesta ja korruptiosta. He itse kiistävät syytökset.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic