Uutiset

Array

”Vastuullisia seksipalveluita vammaisille”, mainostaa brittiläinen verkkosivusto TLC Trust. Sivuston tarjoamiin palveluihin kuuluvat niin prostituoidut, striptease-esiintyjät kuin tantriset partnerit. Samoin on huomioitu erilaisia seksuaalisia fetissejä, ja saatavilla on myös seksuaalineuvontaa.

Sivuston takana on brittiläinen seksuaaliterapeutti ja aktivisti Tuppy Owens, joka aloitti vammaisille suunnatun vertaistuki- ja deittiklubin, Outsiders clubin, jo vuonna 1979. Nyt 73-vuotias Owens tekee yhä täysipäiväisesti töitä vammaisten hyväksi.

-Kuuntelin klubin jäseniä, jotka kertoivat minulle tarpeistaan. Kävi ilmi, että heille annettu seksuaalikoulutus on täysin hyödytöntä. Näin saivat alkunsa TLC-sivusto ja seksuaalivalistusta tarjoava verkkokoulu School of sex, kertoo Tuppy Owens Lännen Median haastattelussa.

Britanniassa seksipalveluiden myyminen ja ostaminen on laillista lukuun ottamatta Pohjois-Irlantia, jossa seksin ostaminen on laitonta. Prostituutio on kuitenkin yhä tiukasti säänneltyä ja rajoitettua. Kiellettyä on esimerkiksi ihmiskauppa, paritus ja seksin mainostaminen sekä seksin myyminen julkisella paikalla.

Owensin mukaan laki ei ole tuonut ongelmia TLC:n toimintaan. Hän itse pitää painavampana tasa-arvolain säädöstä siitä, että jokaisella on velvollisuus tukea vammaisten oikeuksia samoihin nautintoihin, joita muutkin saavat kokea.

TLC:n kysymys ja vastaus -palstalla kävijä tiedustelee, miten toimia silloin, kun vanhemmat ja hoitohenkilökunta vastustavat prostituutiota.

-Kerro heille, että on laitonta olla tukematta sinua, vastaa Owens.

Britannian viimeinen tabu

Vammaisille suunnattujen seksipalveluiden puolustajat vetoavat usein ihmisoikeuksiin: kyse on perustarpeista, joihin kaikilla ei muutoin ole mahdollisuutta. Osa liikunta- ja kehitysvammaisista ei pysty seksiin edes itsekseen. Tällöin ulkopuolinen apu voi olla ainoa keino seksuaalisiin kokemuksiin. Owens tietää, että osalle riittää vain halaus tai muu hyvin yksinkertainen asia.

Owensin mukaan on sääli, että bordellit ovat Britanniassa laittomia, sillä ne mahdollistaisivat yhä paremmat palvelut vammaisille. Samoilla linjoilla on brittiläinen professori Claire De Than, joka totesi brittilehti The Independentille viime vuonna, että bordellien ja seksin ammattilaistoiminnan laillistaminen toisivat vammaisten tilanteeseen merkittäviä parannuksia. De Than on niin ikään mukana TLC Trustin toiminnassa.

Viime vuonna keskustelu Britanniassa yltyi, kun muun muassa mallina ja laulajana tunnettu Katie Price totesi suorassa TV-lähetyksessä, että voisi palkata prostituoidun vammaiselle pojalleen tämän täyttäessä 18 vuotta. Brittilehdistö nimesi vammaisille suunnatut seksipalvelut maan viimeiseksi tabuksi.

Seksipalvelut käytössä Suomessakin

Samanlaiselle palvelulle olisi tarvetta Suomessakin. Tätä mieltä on seksuaaliterapeutti Fanni Kevätniemi, joka työskentelee autististen ihmisten kanssa.

-Meillä on jo Suomessa seksityöntekijöitä, joiden asiakaskuntaan kuuluu vammaisia tai jotka olisivat valmiita ottamaan heitä asiakkaikseen.

Seksipalveluita on saatavilla laillisesti muutamissa Euroopan maissa vammaisille ihmisille, joilla ei muutoin ole mahdollisuutta toteuttaa seksuaalisuuttaan. Tanskassa ja Hollannissa valtio mahdollistaa seksipalveluita henkilöille, joilla ei ole niihin varaa.

Lännen Median haastatteleman seksuaalikasvattajan mukaan myös Suomessa on ainakin yksi tapaus, jossa liikuntavammainen henkilö on saanut Kelan kuntoutussuunnitelmaan kirjattua ”seksikokemuksen”, eli käynnin seksityöntekijän luona. Kela kuitenkin kertoo, että ei myönnä tukia seksipalveluihin.

Kynnys-järjestö tekee vammaisille kuntoutussuunnitelmia. Järjestön mukaan henkilökohtaista avuntarvetta kartoitettaessa palvelusuunnitelmaan voidaan kirjata seksuaalitoiminnoissa avustaminen.

Vaiettua jopa alalla

Netissä toimiva palvelu voisi seksuaaliterapeutti Kevätniemen mukaan poistaa esteellisyyttä ja olla turvallinen tapa seksipalveluiden hankintaan. Hän puhuu myös seksityöntekijöiden kouluttamisen puolesta, sillä erilaisten vammojen ja asiakkaiden erityistarpeiden tunteminen olisi eduksi molemmille osapuolille.

Tällä hetkellä seksipalvelut ovat sisäpiirin tietoa ja aihe yhä tabu. Jopa kehitysvammaisten palveluyksikössä seksuaalisuus voi olla täysin vaiettu asia.

-Vuosikymmenet on ajateltu, että kehitysvammaisilla ei ole seksuaalisuutta. Se on täysin absurdi ajatus. Vamma ei vähennä kenenkään seksuaalisuutta, Kevätniemi sanoo.

Hänen mukaansa kehitysvamma-alalla on häpeällisen yleistä se, että vanhemmat yrittävät päättää aikuisenkin lapsensa puolesta. Itsemääräämisoikeus takaa jokaiselle oikeuden toteuttaa itseään lain rajoissa. Kaikilla ei kuitenkaan ole samanlaisia mahdollisuuksia toteuttaa halujaan.

Kevätniemen mielessä on yhä tapaus vuosien takaa: kun vammaisen ihmisen homous kävi asumisyksikössä ilmi, henkilökunta reagoi tietoon kauhistelemalla, mitä asukkaan vanhemmat mahtavat asiasta ajatella.

Seksipalvelut vammaisille

Suomessa seksin ostaminen ja myyminen on laillista, mutta moni prostituutioon liittyvä toiminta on laitonta. Esimerkiksi paritus, seksipalveluiden ostaminen ja tarjoaminen maksua vastaan on yleisellä paikalla kielletty, kuten myös seksipalveluiden mainostaminen.
Itsemääräämisoikeudella tarkoitetaan yksilön oikeutta määrätä omasta elämästään ja päättää itseään koskevista asioista. Sosiaalihuollossa asiakkaan mielipide on ensisijaisesti otettava huomioon. Samoin jokaisen perusoikeuksia tulee kunnioittaa, sillä niiden rajoittaminen tarkoittaa merkittävää puuttumista ihmisen vapauteen ja koskemattomuuteen.
Englannissa vammaisten seksipalveluja puolustetaan tasa-arvo ja ihmisoikeuslaeilla, joiden mukaan on laitonta olla tukematta vammaisten ihmisten mahdollisuutta kokea samoja nautintoja kuin muutkin.
Lähteet: THL.fi, Verneri.fi, Pro-tukipiste.fi

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic