Uutiset

"Arvoisa puhemies, pari sivua vielä" – Orpo venytti budjettikeskustelua jo ensi metreillä

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) lipsui ensi vuoden budjettikeskustelun aikarajoista jo heti ensimmäisessä puheenvuorossaan.

Hallitus julkaisi lopullisen talousarvioesityksensä tällä viikolla. Ensi vuoden talousarvioesityksen määrärahoiksi on esitetty 55,7 miljardia euroa ja tuloiksi 52,7 miljardia euroa. Orpo piti ensimmäisen puheenvuoron, jossa hän maalasi kuvaa Suomen myönteisestä talouskasvusta mutta myös toisti ajatuksensa, että ylimääräistä jaettavaa ei nousukaudesta huolimatta vielä ole.

-Elämme nyt noususuhdanteessa, mutta nimenomaan siitä syystä löysäämisvaatimukset kannattaa unohtaa, Orpo sanoi.

Hänen pitkäksi venynyt puheenvuoro sai eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan (sin.) keskeyttämään valtiovarainministerin.

-Arvoisa puhemies, pari sivua vielä, Orpo kuittasi ja sai eduskunnan repeämään nauruun.

Eduskunta käsittelee budjettia lähipäivät, mutta kovin vääntö käydään tänään keskiviikkona.

”Hallitus ei sortunut jakovarapopulismiin”

Viime aikojen myönteiset talouskasvulukemat saivat keskustelun viriämään kunnolla. Asetelma oli pitkälti niin, että hallituspuolueista varsinkin kokoomus ja keskusta puolustivat talousarvioesitystä.

-Hallitus ei sortunut jakovarapopulismiin ja holtittomiin menolisäyksiin, vaan budjettiriihessä tehtiin vastuullisia päätöksiä, totesi kokoomuksen ryhmyri Antti Jokinen.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja puolestaan Antti Kaikkonen nosti esiin, että työllisyyden kasvu on helpottanut suomalaisia.

-Työttömänä pitkään olleella hitsaaja-Seijalla ja kaupan kassa -Timolla on nyt toivottavasti aiempaa vähemmän rahahuolia, Kaikkonen totesi.

Sinisten eduskuntaryhmän johtaja Simon Elo puolestaan kiitteli sitä, että budjettiesityksen kolmen miljardin alijäämä oli kuitenkin pienempi kuin viime budjetissa.

-Emme saa kerryttää velkataakkaa tuleville sukupolville, totesi Elo.

Hallituspuolueet puolustivat myös vuoroin varhaiskasvatusmaksujen alentamista, ansiotulovähennyksen korottamista ja yksinhuoltajien lapsilisäkorotusta.

Oppositio: Kelle jaetaan ja mitä?

Oppositioon ei hallituspuolueiden viesti kuitenkaan uponnut. Sosiaalidemokraattien Antti Lindtman totesi, että hallituspuolueilla tuntuu riittävän jaettavaa muille kuin vähätuloisille suomalaisille.

-Apteekkarit, miljoonaperintöjen saajat ja suurmetsätilojen omistajat voivat nukkua yönsä rauhassa. Eikö tässä olisi jakovaraa, ministeri Orpo? Lindtman heitti.

Hän vaati edelleen, että hallitus peruisi lomarahaleikkaukset, joihin kilpailukykysopimus osin vaikutti. Hän kuitenkin kiitti hallitusta turvallisuutta lisäävistä toimista.

Talousarvioesityksessä ollaan muun muassa lisäämässä määrärahoja puolustusvoimille, poliisille ja rajavartiolaitokselle.

Oppositioon siirtyneiden perussuomalaisten Sami Savio puolestaan nosti esiin, että talousarvioesityksessä on liian vähän toimia asumiskustannusten hillitsemistä varten.

-Asumiskustannukset rokottavat erityisesti pienituloisimpia kansalaisia, Savio totesi.

Savion mukaan myös hallituksen turvallisuussatsaukset ovat liian pieniä, vaikkakin askeleita oikeaan suuntaan.

Vihreiden Emma Kari puolestaan totesi hallituksen toimien lisänneen eriarvoistumista ja tuloeroja yhteiskunnassa.

-Nyt esitetyt pienet korjaukset kertovat ehkä siitä, että omaatuntoa vähän kolkuttaa. Eivät nämä laastarit paranna sitä kuilua, joka suomalaisten välillä kasvaa, Kari sanoi.

Hän kiitti hallitusta varhaiskasvatusmaksujen alentamista mutta totesi, että koulutusleikkaukset ovat toisaalta paisuttaneet koulujen ja päiväkotien ryhmäkokoja.

-Tehdyt virheet on myönnettävä ja korjattava, totesi Kari.

Vasemmistoliiton Li Andersson puolestaan totesi, että hallituksen tuloverokevennykset ovat hyödyttäneet myös hyvätuloisia.

-Ei pidä paikkaansa, ettei hallituksella ole ollut jakovaraa. Hallitus on hävittänyt jo yli puolitoista miljardia euroa valtion tulopohjasta hyvätuloisia suosivilla ansiotuloverokevennyksillä, sanoi Andersson.

Eduskunta jatkaa budjettikeskustelua keskiviikkona pitkälle iltaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic