Uutiset

Aselupien peruutukset kasvussa – yleisin syy vapaaehtoinen luovutus

Aselupien peruuttamispäätöksien määrä on parin viime vuoden ajan ollut kasvussa.

Tänä vuonna marraskuun puoleenväliin mennessä aselupia on peruutettu 2987. Viime vuonna perumisia oli 3 174 koko vuonna. Vuodessa peruttujen aselupien määrä on tällä vuosikymmenellä pysytellyt pääasiassa 2 500 luvan molemmin puolin.

Poliisihallituksen lupahallinnon ylitarkastaja Tarja Ranta pitää mahdollisena syynä kasvuun vuonna 2011 voimaan tullutta aselain muutosta. Tuolloin käsiaseiden haltijoille tuli velvollisuus osoittaa ampumaharrastuksen jatkuminen viiden vuoden välein. Ensimmäistä kertaa tämä täytyi osoittaa kesällä 2016.

-Voi olla, että sellaiset henkilöt, joilla harrastaminen on jäänyt vähemmälle, ovat tässä vaiheessa luopuneet aseestaan, Ranta arvioi.

Mikäli aseenomistaja tällaisessa tilanteessa luovuttaa aseensa valtiolle, merkitään peruutuksen syyksi luvanhaltijan pyyntö. Se on ollut yleisin syy luvan peruutukselle viiden viime vuoden aikana.

Peruutusten osuus on pieni

Tänä vuonna aseen hallussapitolupia oli marraskuun puoleenväliin mennessä myönnetty reilut 35 000. Aselupia siis perutaan vain noin 10 prosenttia määrästä joita niitä myönnetään.

Luvanhaltijan oman pyynnön lisäksi peruutuksia tulee paljon myös terveydentilasta ja elämäntavasta johtuvista syistä.

-Niiden määrä nousi varsinkin silloin, kun terveydentilaan ja päihteiden käyttöön alettiin kiinnittää enemmän huomiota.

Juuri alkoholin käyttö on yksi terveydentilaan ja elämäntapaan liittyvistä syistä, jonka vuoksi aselupia perutaan. Esimerkiksi rattijuopumukset tai juoppoputkaan joutumiset voivat johtaa luvan pois ottoon. Terveydentilasta johtuviin syihin liittyy myös väestön ikääntyminen.

-Ampuma- ja metsästysharrastus ovat ukkoutuvia lajeja, joiden pariin nuoret eivät hakeudu enää aiempaan tapaan. Vaikka käytös olisi moitteetonta, esimerkiksi dementia voi johtaa aseluvan perumiseen.

Terveydenhuollon ilmoitukset tehokkaita

Terveydenhuollon henkilöstön ilmoitusten vuoksi aselupia perutaan vuodessa reilut sata.

Kun henkilöstölle kirjattiin lakiin ilmoitusvelvollisuus, ilmoituksia tehtiin vuodessa aluksi jopa lähes tuhat, mutta läheskään kaikilla ilmoitetuilla henkilöillä ei ollut aselupaa.

Ilmoitusvelvollisuus muuttui paria vuotta myöhemmin ilmoitusoikeudeksi. Tämän jälkeen ilmoitusten määrä väheni merkittävästi, mutta peruttujen aselupien määrä pysyi lähes ennallaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti