Uutiset

Asevalmistaja Sako sai luvan viedä tarkkuuskivääreitä Uzbekistaniin – toimitusjohtaja: "Luotamme ulkoministeriön arvioon"

Aseita Suomessa valmistava Sako Oy on saanut asevientiluvan Keski-Aasiassa sijaitsevaan Uzbekistaniin.

Valtioneuvosto myönsi luvan torstaina yleisistunnossaan. Sako on saanut asevientiluvan Uzbekistaniin myös yhden kerran aiemmin vuonna 2016.

-Sakon tuotteita on luvitettu aiemminkin vientiin Uzbekistaniin, kertoo Puolustusministeriön erityisasiantuntija Riikka Pitkänen Lännen Medialle.

Uudessa luvassa on kysymys tarkkuuskiväärien ja niiden varaosien sekä lisäosien viennistä. Tuotteet menevät Uzbekistanin puolustusministeriön käyttöön.

Uzbekistanin ihmisoikeuksien ja demokratian tilaa on kuvailtu viime vuosina surkeaksi.

Ulkoministeriö tekee vientiarvion

Vientilupahakemuksista tehdään ulko- ja turvallisuuspoliittinen arvio, jonka tekemisestä vastaa ulkoministeriö. Hakemukset käsitellään maastavientiasioiden työryhmässä.

-Estettä vientiluvan myöntämiselle ei tässä tapauksessa ollut, Riikka Pitkänen toteaa.

Hän kertoo, että ennen valtioneuvoston päätöstä kauppasopimus on useimmiten jo valmiina ja tarjouskilpailu voitettu. Kauppa ei useinkaan toteudu kerralla, vaan jakaantuu monesti useille vuosille.

Valtioneuvoston toimivalta vientilupa-asioissa perustuu lakiin puolustustarvikkeiden viennistä. Valtioneuvosto toimi tässä tapauksessa siis päätöksentekijänä.

Vientiluvan perusteella Sako Oy saa viedä Uzbekistaniin muun muassa 186 kappaletta tarkkuuskivääreitä, 186 kappaletta kaliberinvaihtosarjoja ja 1 488 kappaletta lippaita.

”Vientiin ei liity mitään erityistä”

Sako Oy.n toimitusjohtaja Raimo Karjalainen kertoo, että Uzbekistanin vientilupaan ei liity mitään erityistä.

-Se on samanlainen vientimaa kuin kaikki muutkin meidän vientimaamme. Luotamme ulkoministeriön tekemään arvioon, Karjalainen kommentoi Lännen Medialle.

Sako Oy vie Suomesta aseita noin 50 maahan. Sakon aseista menee vientiin lähes kaikki eli 97 prosenttia tuotannosta.

Sakolla on kaksi tehdasta Suomessa: Riihimäellä ja Hausjärvellä. Työntekijöitä on yhteensä noin 300.

Vuodesta 2000 lähtien Sako Oy on kuulunut maailman vanhimman teollisen perheyhtiön, italialaisen Beretta-konsernin omistukseen.

Ajoneuvoja ja suojamateriaalia viedään eniten

Suomen puolustustarvikkeiden vienti vuonna 2016 keskittyi ajoneuvoihin ja suojamateriaaliin, kertoo puolustusministeriö.

Ministeriö myönsi vuonna 2016 yhteensä 212 lupaa puolustustarvikkeiden pysyville maastavienneille. Kappalemääräisesti lupia myönnettiin eniten Euroopan alueelle, 148 kappaletta.

Euromääräisesti lupia myönnettiin eniten Turkkiin, Ruotsiin, Arabiemiraatteihin ja Yhdysvaltoihin.

Tärkeimmät vientituotteet olivat ajoneuvot ja suojamateriaali, kuten ajoneuvojen suojaukseen käytettävä suojausteräs, luotiliivit ja suojakypärät. Lupia myönnettiin myös muun muassa tarkkuuskivääreille ja ampumatarvikkeille.

Viime vuoden puolustustarvikkeiden vientitilastot valmistuvat ensi viikolla.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic