Uutiset

Asiakasseteleiden käyttö ei saa mennä liiallisuuksiin

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtajan Juhani Eskolan mukaan tuoreessa sote-uudistuksen lakiluonnoksessa on vielä paljon tulkinnanvaraisuutta.

Esityksessä sanotaan, että maakunnat voivat tietyissä tapauksissa rajata asiakasseteleiden käyttöä sosiaalipalveluissa. Tämä tulee kysymykseen esimerkiksi silloin, jos maakunnan lakisääteiset tehtävät vaarantuvat.

Eskolan mukaan lakiluonnoksen perusteluteksteihin lisättiin loppuvaiheessa rajauksia, koska huolena oli, että asiakasseteleiden käyttö menee liallisuuksiin. Tällöin se saattaisi heikentää maakuntien mahdollisuutta kriittisten toimintojen kuten päivystyksen ja vaativaan kirurgian toteuttamiseen.

-Lakiluonnokseen on laitettu lukkoja ja takalautoja, joihin maakunta voi vedota. Kukaan ei tiedä, kuinka niitä käytetään ja tuleeko niistä erimielisyyksiä ja eri tulkintoja maakunnissa, Eskola pohtii.

Lakiluonnoksen mukaan maakunnat voivat poiketa asiakassetelin pääsääntöisestä antokriteeristä myös potilasturvallisuussyistä ja jos asiakkaan palvelukokonaisuuden kustannustehokkuus vaarantuu.

-Milloin kustannustehokkuus on riittävää ja milloin se vaarantuu? Siinä on esimerkiksi paljon tulkinnanvaraisuutta.

Päättäjien tahto on, että maakunnat eivät voi kokonaan kieltäytyä asiakasseteleistä, mutta tietyin kriteerein niiden antamisesta voi poiketa.

-En pullikoi sitä vastaan, että demokraattisesti valitut päättäjät ovat tehneet tällaiset linjaukset. On kuitenkin tärkeätä, että eduskunta lakia säätäessään ymmärtää linjausten vaikutukset käytännön työlle.

Eskolan mukaan yhtä tärkeää on, että linjaukset tehdään mahdollisimman yksiselitteisiksi ja selkeiksi, jotta potilaat eivät joudu kärsimään mahdollisten tulkintaerimielisyyksien aiheuttamista viivästyksistä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic