Uutiset

Asiakkaalla ei ole tietoa sote-valintojen tueksi - valinnanvapauden lainsäädäntö etenee

 

Paljon on luonnosvaiheen aukkoja paikattu, mutta ei siitä täydellistä tullut. Järjestelmät -osaston johtaja Markku Pekurinen

Terveyden ja hyvinvoinninlaitokselta (THL) kävi läpi hallituksen esityksen valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Hallitus antoi sote- ja maakuntauudistukseen liittyvän asiakkaan valinnanvapauteen liittyvän lainsäädäntöesityksen tiistaina.

– Asiakkaiden valinnanmahdollisuudet paranevat hyvin paljon terveys- ja sosiaalipalveluissa. Se on myönteinen asia. Valmistelijoille kymmenen pistettä hyvin tehdystä työstä, joka on tehty luonnoksesta esitykseen, Pekurinen kiittää.

Käytännön tasosta on kuitenkin tulossa ongelmallinen sekä asiakkaille että palveluja tuottaville organisaatioille ja henkilökunnalle.

Asiakas joutuu tekemään valintansa kevein perustein, vaikka hallituksen esitys lupaa laatutietoa palveluista päätösten perusteiksi.

-Rehellisyyden nimessä on myönnettävä, että Suomessa ei ole tietojärjestelmiä, joiden kautta asiakas voisi saada vertailukelpoista tietoa tuotteiden ja palvelujen laadusta, Pekurinen toteaa Lännen Medialle.

Valinnan perusteeksi pitää Pekurisen mukaan olla muutakin kuin yritysten markkinointiin tuottamaa materiaalia.

-Neutraalia, uskottavaa ja luotettavaa tietoa pitäisi olla, mutta järjestelmien luominen ei onnistu tällä aikataululla. Se vie vuosia.

Tuottajat ja henkilöstö tiukassa paikassa

THL:n Pekurinen epäilee myös, että uudistuksesta tulee vaikeasti hallittava ja ohjattava kokonaisuus maakuntien kannalta.

— Uutta luodaan erittäin kiireisellä aikataululla eikä vielä ole toimivaltaisia maakuntia. Kansalainen varmasti saa palvelunsa, ja valinnanvapaus lisääntyy, mutta palvelujen tuottajat ja yli 200 000 hengen sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilökunta ovat tiukassa paikassa. Järjestelmän pitää pysyä moitteetta pyörimässä samaan aikaan, kun suuret soteuudistukset toteutetaan.

Valinnanvapaus laajenisi vaiheittain. Lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2019 alussa. Joissakin maakunnissa sote-keskusten toiminta ja henkilökohtaisen budjetin käyttö voidaan aloittaa pilottihankkeilla jo tänä vuonna. Loput maakunnat seuraisivat viimeistään heinäkuussa 2019. Haluamansa hammashoitolan asiakas voisi valita jo vuoden 2019 alussa.

Erityisellä poikkeusluvalla maakunta voisi aloittaa sote-keskusten toiminnan vasta vuonna 2021. Täysimääräisesti valinnanvapauden pitäisi olla käytössä kaikissa maakunnissa viimeistään vuoden 2023 alussa.

-Hyvä on, että jotkin maakunnat saavat siirtymäaikaa, mutta hankaluus asiakkaiden kannalta tulee siinä, että jos ja kun maakunnat toteuttavat valinnanvapautta eri aikataulussa, ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa.

Uudistuksen perustavoite oli kansalaisten yhdenvertaisuus. LM-HÄSA

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic