Uutiset

Asiantuntija al-Holin naisten oikeudenkäynneistä Syyriassa: "Juridiset ongelmat olisivat ylitsepääsemättömiä"

Syyriassa al-Holin leirillä olevien suomalaisnaisten oikeudenkäynnit voitaisiin järjestää kansainvälisen oikeuden professorin Martti Koskenniemen mukaan kolmella tavalla.
Koillis-Syyrian epävirallisen hallinnon edustaja Abdulkarim Omar vieraili keskiviikkona ja torstaina Suomessa. Kuva: Kimmo Brandt/compic
Koillis-Syyrian epävirallisen hallinnon edustaja Abdulkarim Omar vieraili keskiviikkona ja torstaina Suomessa. Kuva: Kimmo Brandt/compic

Al-Holin leirillä olevien suomalaisnaisten oikeudenkäyntien järjestäminen Syyriassa on erittäin ongelmallista. Tätä mieltä on kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi.

Periaatteessa oikeudenkäyntien järjestäminen Syyriassa voisi olla mahdollista, mutta käytännön ongelmat ovat suuret.

– Siihen liittyvät juridiset ongelmat olisivat minusta ylitsepääsemättömiä, Koskenniemi sanoo.

Koskenniemen mukaan ongelmia tuottaisi kansainvälisen oikeuden näkökulmasta useat käytännön asiat, kuten tuomioistuimen kokoonpano, syyttämisjärjestelmä, todistelu, harkinta ja ylipäänsä se, mitä lakia oikeudenkäynnissä sovellettaisiin.

– Nämä kaikki kysymykset ovat auki.

Oikeudenkäynti Syyriassa yhteistyössä Suomen kanssa

Tällä viikolla Helsingissä vieraillut Koillis-Syyrian epävirallisen hallinnon edustaja Abdulkarim Omar esitti Ylen mukaan, että al-Holin leirillä olevien rikoksiin syyllistyneiden eurooppalaisten naisten ja vankiloissa olevien eurooppalaisten Isis-taistelijoiden oikeudenkäynnit järjestettäisiin Syyrian kurdialueella.

Kurdihallinto järjestäisi oikeudenkäynnit yhteistyössä Suomen kanssa. Ne al-Holin leirillä olevat suomalaisnaiset, jotka eivät ole osallistuneet Isisin toimintaan, vapautettaisiin Omarin mukaan syytteistä.

– Olisi järkevää järjestää ne Koillis-Syyriassa. Meillä on todisteet ja myös todistajat ovat siellä, Omar kertoi Ylen mukaan.

Al-Holin leirillä Koillis-Syyriassa on tällä hetkellä kymmenkunta suomalaisnaista ja noin 30 lasta. Leirillä on yhteensä noin 70 000 naista ja lasta, jotka päätyivät sinne, kun terroristijärjestö Isisin kalifaatti kukistettiin.

Joulukuussa leiriltä kotiutettiin kaksi orpolasta Suomeen. Syyrian vankiloissa on mahdollisesti myös joitain Isisin riveissä taistelleita suomalaismiehiä.

Joulukuussa Sanna Marinin (sd.) hallitus linjasi, että kaikki al-Holin leirillä olevat suomalaislapset tuodaan Suomeen. Jossain tapauksissa on mahdollista, että lasten äitejä tuodaan Suomeen, jos lasten kotouttaminen sitä vaatii.

Hallituksen mukaan Suomella ei ole velvollisuutta auttaa leirillä olevien naisten kotiin pääsemisessä.

Kolme tapaa järjestää oikeudenkäynti

Koskenniemi ymmärtää kurdien halun järjestää oikeudenkäynnit kurdialueilla, koska eurooppalaiset ovat ”sietämättömästi vetkutelleet asiassa omien poliittisten ongelmiensa takia”.

Hänen mukaansa suomalaisten ja muiden eurooppalaisten tehtävänä on hoitaa asia ja järjestää rikoksiin syyllistyneille oikeudenkäynnit.

Tämä voidaan tehdä kolmella eri tavalla. Paras vaihtoehto olisi Koskenniemen mukaan tuoda Isisin toiminnassa mukana olleet naiset Suomeen ja aloittaa oikeusprosessi heitä vastaan Suomessa.

Toinen vaihtoehto olisi, että Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin vastaisi Isisin toiminnassa mukana olleiden eurooppalaisten oikeudenkäynneistä. Tämä voisi tapahtua vain YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä, koska Syyria ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen osapuoli.

– Suhtaudun tähän vaihtoehtoon skeptisesti.

Kolmannessa vaihtoehdossa perustettaisiin valtiosopimus, jonka yhtenä osapuolena olisi Syyrian kurdihallinto.

– Valtiosopimuksella perustettaisiin erityistuomioistuin, joka soveltaisi samantapaisia tai suorastaan samoja sääntöjä kuin kansainvälinen rikostuomioistuin soveltaa.

Kansainvälisen oikeuden professori Koskenniemi korostaa kuitenkin, että Suomen tehtävänä on tuoda leirillä olevat naiset ja lapset Suomeen ja järjestää oikeudenkäynnit niille, joita on syytä epäillä rikoksista.

– Tämä ei ole erityisen ongelmallinen asia oikeudellisesti. Tämä on ainoastaan ongelmallinen sen takia, että täällä on sellaisia poliitikkoja, jotka haluavat repiä irtopisteitä tästä asiasta.

Uusimmat

Fingerpori

comic