Uutiset

Asiantuntija Isisin tulevaisuudesta al-Baghdadin kuoleman jälkeen: "Irakilainen klikki säilynee johdossa"

Terroristijohtaja al-Baghdadin kuolema ei merkitse Isisin loppua. Liike voi kuitenkin sirpaloitua entisestään, sillä liikkeen hellimä ajatus islamilaisesta kalifaatista oli rakentunut pitkälti al-Baghdadin henkilön ympärille.
Al-Baghdadin kuolemasta on huhuttu aiemminkin. Kuolema voi asiantuntija-arvion mukaan johtaa Isisin sirpaloitumiseen, mutta ei liikkeen lakkaamiseen. Kuva: ISLAMIC STATE VIDEO / HANDOUT
Al-Baghdadin kuolemasta on huhuttu aiemminkin. Kuolema voi asiantuntija-arvion mukaan johtaa Isisin sirpaloitumiseen, mutta ei liikkeen lakkaamiseen. Kuva: ISLAMIC STATE VIDEO / HANDOUT

Terroristijohtaja Abu Bakr al-Baghdadin kuolema voi lisätä Isis-liikkeen sirpaloitumista, mutta ei johda liikkeen toiminnan loppumiseen. Näin arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Antti Paronen. Jos tieto kuolemasta varmistuu, Isisin piirissä on tiedossa valtataistelu siitä, mikä liikkeen haaroista pitää komentoa jatkossa.

– Irakilainen klikki säilynee johdossa, vaikka myös joitain syyrialaisia tiedetään nousseen johtopaikoille liikkeessä, Paronen sanoo.

Paronen pitää al-Baghdadin kuolemaa merkittävänä arvovaltatappiona Isisille, sillä liikkeen ylläpitämä narratiivi islamilaisesta kalifaatista on rakentunut paljolti juuri terroristijohtajan henkilön ympärille.

– Jos al-Baghdadia vertaa Osama bin Ladeniin, bin Laden ei väittänyt olevansa valtiollisen toimijan johtaja. Sen sijaan Isisissä juuri ajatus valtiosta on näytellyt isoa roolia, vaikka liikkeen valtiollinen asema onkin lakannut jo vuosien 2015 ja 2016 aikana. Joillain ydinalueilla valtioajatusta yritettiin pitää yllä vielä vuonna 2017, Parosen selvittää.

Sirpaloituva Isis hakee uutta suuntaa

Isisin tulevaisuus määrittyy Parosen mukaan pitkälti sen mukaan, miten järjestö onnistuu hyödyntämään Syyrian sekasortoista tilannetta.

– Al-Baghdadin kuolema on arvovaltatappio ja se syö liikkeen uskottavuutta. Organisaatio etsii kuitenkin uutta suuntaa, vaikka pidemmällä jatkumolla ajateltuna liike voi taantua edelleen ja ajautua uudestaan erilaisten ryhmittymien tasolle.

Parosen mukaan mielenkiintoisia tulevat olemaan tiedot siitä, missä ja miten al-Baghdadin kuolema tapahtui. Al-Baghdadin on uutisoitu kuolleen lauantaina armeijan erikoisoperaatiossa Syyrian luoteisosassa Idlibin maakunnassa. Hänen on kerrottu räjäyttäneen itsensä pommivyöllä tulitaistelun jälkeen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump hyväksyi operaation lähes viikko ennen sen käynnistymistä.

– Jos yhdysvaltalaiset erikoisjoukot ovat operoineet Pohjois-Syyrian läntisissä osissa, ne ovat onnistuneet toimimaan salassa Venäjän ja Turkin ilmatorjunnan alla. Jos ne eivät ole toimineet salassa, asiassa on tehty yhteistyötä valtioiden kesken, Paronen pohtii.

Maailman etsityin henkilö

Isis-johtaja al-Baghdadia on kuvailtu maailman etsityimmäksi henkilöksi. Hän nousi alun perin valtaan al-Qaidan johtajana Irakissa. Vuonna 2011 Yhdysvaltain viranomaiset nimesivät hänet terroristiksi ja lupasivat 10 miljoonan dollarin palkkion tiedoista, jotka johtaisivat hänen kiinniottoon tai kuolemaan.

Lopullinen varmuus Isis-johtajan kuolemasta saadaan DNA- ja biometrisissä testeissä.

Uusimmat

Fingerpori

comic