Uutiset

Asiantuntija: "Jos hallitus ottaa tämän yhden riskin ja kulkee silmät ummessa, se on iso riski koko sote-järjestelmälle"

-On todella iso riski, jos hallitus ei pyydä EU:lta etukäteen selvitystä valinnanvapausjärjestelmän käyttöönottamisesta, arvioi Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro Lännen Medialle.

Hänen mukaansa tämä on suuri riski oikeusvarmuuden ja koko sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestelmän kannalta. Lavapuro toimii perustuslakivaliokunnan asiantuntijana.

Jos hallitus ei tee notifikaatiota eli ilmoita EU:lle uudesta sote-systeemistä, Lavapuron mukaan se on vain peukkujen pitämistä ja toivomista, että jospa ei kävisi mitenkään.

-Mielestäni sote on niin vakava asia, että silmät ummessa ei voida mennä eteenpäin. Tämä pitää selvittää ja vain EU pystyy sen tekemään.

Lavapuron mukaan asia on oikeudellisesti helppo ratkaista.

-Todetaan, että notifioidaan ja odotetaan EU:n lopullinen kanta. Mutta voi olla, että se ei ole poliittisesti mahdollista, Lavapuro pohtii.

-Silti asia ei ratkea, ennen kuin EU:lta on saatu selvä kanta, miltä tämä Suomen uusi sote-järjestelmä näyttää.

EU-tuomioistuin saattaisi käsitellä useita vuosia

Jos valinnanvapauden selvittäminen menisi EU-tuomioistuimeen saakka, se on Lavapuron mukaan vuosien prosessi. Näin ollen valinnanvapauden voimaantulo viivästyisi useita vuosia.

Lavapuron mielestä voimaantuloa on kuitenkin välttämätöntä siirtää niin kauan, että asia on selvitetty.

Valinnanvapauslain eteneminen notifiointiin ei ole hänen mukaansa vielä lopullisesti ratkennut.

-Voi olla, että perustuslakivaliokunta kirjaakin vielä, että valinnanvapauslain oikeusvarmuus edellyttää notifiointia.

-Valiokunta toteaa ottavansa asiaan lopullisen kannan perehdyttyään sosiaali- ja terveysvaliokunnan perusteelliseen harkintaan, Lavapuro lukee suoraan perustuslakivaliokunnan lausunnosta, joka julkistettiin perjantaina.

”Lausunnossa on erittäin painavat perusteet, että viedään EU:lle”

Perustuslakivaliokunta totesi viime vuonna, että yhtiöittämisvelvoite on perustuslain vastainen ja yhtiöittämisvelvoitetta perusteltiin kilpailulainsäädännöllä.

-Nyt valiokunta haluaa välttää senkaltaisen tilanteen, että pistettäisiin voimaan ehdotettu järjestely ja sen jälkeen EU toteaisi, että tämä onkin kiellettyä valtiontukea ja että pitää yhtiöittää. Eli Suomeen tulisi yhtiöittämisvelvoite, joka taas on perustuslain vastainen. Tähän perustuslakivaliokunta ei halua tilannetta päästää.

Lavapuron mukaan perustuslakivaliokunnan lausuntoa voi lukea niin, että on erittäin painavat perusteet sille, että se vietäisiin EU:lle arvioitavaksi.

-On epäselvä tilanne, onko valinnanvapausmallissa kiellettyä valtiontukea ja onko tässä notifiointivelvollisuus. Tämä johtaa oikeusvarmuusongelmaan sen takia, että jos uudet järjestelmät jouduttaisiin myöhemmin purkamaan.

Lavapuro kiteyttää, että perustuslakivaliokunnan perjantaisen lausunnon mukaan valinnanvapausmallia ei tarvitse palauttaa valtioneuvostoon uudelleen valmisteltavaksi, mutta toisaalta valiokunta ei sanonut, kuinka paljon aikaa valmistelutyö vielä vaatii.

-Osasta asioista saadaan lopullinen selvyys ehkä vasta usean vuoden päästä, Lavapuro uskoo.

KHO todennut aiemmin, että tulee viedä EU:n käsittelyyn

Korkein hallinto-oikeus on aiemmin todennut, että valinnanvapaus pitää viedä EU:n komission käsittelyyn. Se on KHO:n mukaan ainoa oikeudellisesti kestävä menettelytapa.

Lakipaketin notifiointia on vaatinut myös muun muassa Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic