Uutiset

Asiantuntija: Muellerin Venäjä-raporttiin kohdistuu valtava poliittinen paine: "Hänellä on tinkimätön maine asioiden tekemisestä loppuun saakka"

Turun yliopiston John Morton -keskuksen professori arvioi, että Muellerin Venäjä-raportin tiivistelmä julkaistaan sunnuntai-iltaan mennessä.
Toistaiseksi ei tiedetä, mitä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpista kerrotaan Venäjä-raportissa. Kuva: JIM LO SCALZO
Toistaiseksi ei tiedetä, mitä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpista kerrotaan Venäjä-raportissa. Kuva: JIM LO SCALZO

Erikoissyyttäjä Robert Mueller on saanut Yhdysvalloissa tutkinnan päätökseen siitä, syyllistyikö presidenttiehdokas Donald Trump vehkeilyyn Venäjän kanssa Yhdysvaltojen viimeisissä presidentinvaaleissa.

Tutkinnan loppuraporttia ei ole julkistettu, mutta se on toimitettu Yhdysvaltojen oikeusministeriöön.

Turun yliopiston John Morton -keskuksen professori Benita Heiskanen arvioi, että Muellerin Venäjä-raportin tiivistelmä julkaistaan sunnuntai-iltaan mennessä. Raporttiin kohdistuu hänen mukaansa valtava poliittinen paine ja tietojen julkaisua odotetaan jännityksellä. Heiskasen mukaan on kiinnostavaa, onko raportissa niin raskauttavia yksityiskohtia presidentti Donald Trumpin osalta, että kongressin demokraattienemmistöinen edustajainhuone voisi aloittaa virkarikostoimenpiteet presidenttiä kohtaan.

Heiskanen muistuttaa, että joka kerta kun Muellerin tutkimuksista on tullut esiin tietoa, on kyse ollut jostain yllättävästä.

– Hänellä on tinkimätön maine asioiden tekemisestä loppuun saakka.

Toistaiseksi ei tiedetä, julkaistaanko raporttia kokonaisuudessaan. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että raportti tulee lopulta julki esimerkiksi vuodon kautta.

– Kyllä raportti tavalla tai toisella ennemmin tai myöhemmin tulee julkisuuteen. Siellä on tietysti kohtia, jotka pyritään salaamaan, Aaltola pohtii.

Hän arvioi, että epäilyksen alla olevista puhuminen on Yhdysvalloissa hankalaa ja maan oikeusministeriön koodin vastaista.

– Yhdysvalloissa ei ole tapana puhua (julkisesti) ihmisistä, joita ei syytetä. Jos on päätetty olla syyttämättä jotain ihmistä, niin ei ole tapana julkaista siihen liittyviä yksityiskohtia, Aaltola sanoo.

Hän pitää tärkeinä raportissa annettavia mahdollisia suosituksia ja tietoja siitä, mitä on tapahtunut.

– Liitetäänkö Trumpin kampanjaa tai Trumpia itseään suoraan (Yhdysvalloissa tapahtuneeseen) Venäjän vaalihäirintäoperaatioon, Aaltola pohtii.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti