Uutiset

Asiantuntija: "Theresa Mayn ero todennäköinen"

-Hyvin vaikeaa ajatella, että May jatkaisi. Hänet tunnetaan hyvin suoraviivaisena poliitikkona, joka ei pelaa pelejä. Mayn tyylinen ratkaisu olisi puhaltaa peli poikki, kommentoi kansainvälisen politiikan apulaisprofessori Mikko Kuisma Oxford Brookes -yliopistosta.

Mayn maine vahvana ja vakaana johtajana mureni Kuisman mukaan nyt pidetyissä vaaleissa.

Vielä puolitoista kuukautta sitten konservatiivien uskottiin kasvattavan enemmistöään merkittävästi. Nyt he kuitenkin näyttävät menettävän 35 paikkaa ja enemmistön parlamentissa. BBC:n vaaliennusteen mukaan konservatiivit saavat 318 ja työväenpuolue 267 paikkaa.

Enemmistöön parlamentissa tarvitaan 326 paikkaa.

Ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa ratkaisi lopulta sisältö, ei brexit.

-Labour veti niin sanotun retrokampanjan eli keskittyi perinteisiin vaaliteemoihin, kuten terveydenhuoltoon, koulutukseen ja sosiaaliturvaan. Se selkeästi kannatti. Brexit jäi perinteisten vaaliteemojen jalkoihin, sanoo Kuisma.

Kuisma moittii Theresa Mayn luotsaamien konservatiivien vaalikampanjaa surkeaksi.

-Jo se, että hän päätti järjestää uudet vaalit, oli osoitus Mayn ylimielisyydestä. Tämä johti siihen, että nekin kansalaiset, jotka olisivat muuten jääneet kotiin, lähtivät nyt äänestämään näyttääkseen Maylle.

-Lisäksi May keskittyi liikaa brexitiin. Hänellä ei ollut rohkeutta puhua politiikan sisällöistä.

Theresa Mayn vaalitappiota voidaan selittää myös työväenpuolueen johtajan Jeremy Corbynin karismalla.

-Corbynilla on Britanniassa vähän samanlainen kulttimaine kuin Bernie Sandersilla Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Corbyn sai erityisesti nuorison liikkeelle, Kuisma sanoo.

Poliittiseen umpikujaan ajautuminen on Kuisman mukaan Britanniassa nyt hyvin lähellä.

-Tilanne on vaikea, sillä Mayn erotessa itsestään selvää kandidaattia hänen paikalleen ei ole. Pian ollaan taas siinä tilanteessa, että maalla on pääministeri, joka ei ole voittanut vaaleja, Kuisma sanoo.

Työväenpuolueen johtajan Jeremy Corbynin nousu pääministeriksi ei ole todennäköistä sekään.

-Corbynin olisi tähän mennessä tulleiden tulosten valossa kyllä mahdollista lähteä nostamaan rooliaan. Ongelma on kuitenkin se, että työväenpuolueen edustajamäärät tulevaan joka tapauksessa olemaan melko pieniä konservatiivien tappiosta huolimatta.

Kuisman mukaan työväenpuolueen olisi hyvin hankalaa lähteä kokoamaan koalitiota pienemmistä puolueista.

Uudet vaalit eivät ole poissuljettu vaihtoehto hankalassa tilanteessa.

-Uudet vaalit voitaisiin välttää muodostamalla kansanrintamahallitus isompien koalitioiden avulla.

-Liberaalidemokraatit pystyisivät myös mahdollisesti auttamaan konservatiiveja saamaan enemmistön parlamenttiin. Heidän politiikkansa on kuitenkin tällä hetkellä niin kaukana konservatiiveista, että neuvotteluista tulisi erittäin vaikeat, Kuisma muistuttaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic