Uutiset

Asiantuntija valtiovierailusta: Suomen täytyy tehdä paljon töitä, ettei suhde Venäjän kanssa huonone

Venäjän presidentti Vladimir Putin saapuu tänään valtiovierailulle Suomeen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ottaa Putinin vastaan Savonlinnan Punkaharjulla iltapäivällä.

Yksi syy Putinin vierailuun on Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhla, mutta presidenttien tapaamisesta voi olla luvassa myös konkreettisia avauksia.

Suomen ja Venäjän välistä suhdetta kuvaillaan usein hyväksi, mutta tilanteen pitämiseksi ennallaan on tehtävä paljon töitä.

-Etenkin Suomen pitää tehdä paljon töitä sen eteen, ettei suhde huonone. Se vaara on olemassa, arvioi Helsingin yliopiston Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskuksen, Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori Hanna Smith.

Valtiovierailut ovat tämän työn varmasti näkyvin, mutta kuitenkin pieni osa.

-Jotain isompaa on voinut olla pidempään työn alla ja tapaamisessa sitten katsotaan, ollaanko päästy maaliin. Vai ollaanko kenties niin kaukana, ettei työtä kannata jatkaa, Smith toteaa.

Savonlinnan valinta tapaamispaikaksi voi Smithin mukaan kieliä siitä, että rajanylitykset nousisivat keskustelunaiheeksi.

-Rajanylitykset ovat sellainen Suomen ja Venäjän kahdenvälinen asia, josta voisi olla luontevaa keskustella. Esimerkiksi siitä, miten rajanylitykset saadaan mahdollisimman joustaviksi ja tarvitaanko uusi, kansainvälinen rajanylityspaikka

Edellisen kerran Putin vieraili Suomessa vuosi sitten heinäkuussa, jolloin presidentit tapasivat Kultarannassa.

Sen jälkeen Niinistö ja Putin ovat tavanneet maaliskuussa arktisessa konferenssissa Venäjän Arkangelissa.

Putinin vierailu Savonlinnassa

Venäjän presidentti Vladimir Putin saapuu Savonlinnan lentoasemalle iltapäivällä.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastaanottaa Putinin hotelli Punkaharjulla kello 14.
Vierailun ohjelmaan on varattu noin tunti presidenttien virallisille keskusteluille.
Presidentit keskustelevat maiden kahdenvälisistä suhteista sekä ajankohtaisista kansainvälisistä kysymyksistä.
Noin kello 15.30, keskustelujen jälkeen presidentit pitävät lehdistötilaisuuden, joka välitetään suorana osoitteessa https://presidentti.videosync.fi/live

Punkaharjun jälkeen ohjelmassa on höyrylaivaristeily Saimaalla, jonka yhteydessä presidentit siirtyvät Olavinlinnaan.
Olavinlinnassa presidentit osallistuvat kaupungin isännöimälle päivälliselle ja seuraavat Pjotr Tšaikovskin Jolanta-oopperaa Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic