Uutiset

Asiantuntija: Yle saa salata päätoimittajaksi hakeneet

Vaikka Yleisradio on lähes kokonaan valtion omistama ja toteuttaa laissa säädettyjä julkisen palvelun tehtäviä, sen toiminta ei ole julkisuuslain alaista. Siksi se voi vaieta päätoimittajahaustaan niin pitkään kuin se haluaa.

Ylen henkilöstöjohtaja Teijo Valtanen sanoi aiemmin tällä viikolla Lännen Medialle, ettei Yle kerro päätoimittajahausta väliaikatietoja. Myöskään Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Kivelä (sin) ei halunnut kommentoida prosessia.

-Julkisuuslakia sovelletaan sellaiseen julkisen tehtävän hoitamiseen, jossa käytetään julkista valtaa. Yle kyllä hoitaa julkista tehtävää, mutta kyse ei ole julkisen vallan käytöstä, sanoo Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen.

Tässä suhteessa Yleä voi verrata muihin valtion omistamiin osakeyhtiöihin.

-He voivat kertoa asiasta parhaaksi katsomallaan tavalla, Voutilainen sanoo.

Journalisti-lehden tietojen mukaan hakijoita on ollut parikymmentä ja päätoimittajan valinta voi mennä lokakuulle. Osa hakijoista on Journalistin mukaan headhuntereiden suosittelemia ehdokkaita. Yle ei kommentoinut Journalistin tietoja eikä kertonut ehdokkaiden nimiä julkisuuteen.

Yleisradion uutistoiminnan johtajan ja päätoimittajan haku käynnistyi sen jälkeen, kun pestin entinen haltija Atte Jääskeläinen irtisanoutui. Jääskeläinen lähtee Britannian Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin vierailevaksi tutkijaksi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic