Uutiset

Asiantuntijakuulemiset eivät helpottaneet soten etenemistä: "Vaikeaa on"

Asiantuntijat toivat esille, että useissa kohdissa uudistuksen perustuslaillisuus pitäisi vielä varmistaa.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru sanoi, että sote- ja maakuntauudistuksessa pallo on nyt hallituksella. Kuvaaja: Aki Taponen/arkisto
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru sanoi, että sote- ja maakuntauudistuksessa pallo on nyt hallituksella. Kuvaaja: Aki Taponen/arkisto

– Vaikeaa on. Ehkä suurimman ongelman aiheuttaa tämä pieni aikaikkuna, sanoi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) valiokunnan kokouksen jälkeen.

Valiokunta kuuli torstaina yli kymmentä asiantuntijaa sote- ja maakuntauudistuksen vielä jäljellä olevista perustuslaillisista ongelmista. Paikalle oli nopealla varoitusajalla kutsuttu parikymmentä asiantuntijaa.

Asiantuntijat toivat esille, että useissa kohdissa perustuslaillisuus pitäisi vielä varmistaa.

Puheenjohtaja Krista Kiurun (sd.) mukaan hallitus olisi voinut onnistua paremminkin muutosesitysten täydennyksessä.

Eduskunnan puhemiesneuvosto käsittelee eduskunnan aikatauluja vielä ennen torstain täysistunnon alkua.

– Olisi reilua tietää, miten tässä talossa jatketaan. Valiokunta on esittänyt lisäajasta oman arvionsa. Selvää on, että ei tämä yhdessä yössä tule valmiiksi, Kiuru sanoi.

Aiemmin oli suunniteltu, että valiokunnan mietintöjen pitäisi valmistua perjantaina, jotta uudistus ehdittäisiin käsitellä täysistunnoissa ensi viikolla.

Eduskunnan alkuperäisen aikataulun mukaan tämän vaalikauden viimeisen istunnon piti olla ensi viikon perjantaina. Ensi lauantain istuntovaraus peruttiin jo kaikessa hiljaisuudessa alkuviikosta.

Valiokunta jatkaa työskentelyään perjantaiaamuna.

– On mahdotonta ottaa kantaa, miten edetään. Ensin pitää olla varmuus perustuslainmukaisuudesta. Vasta sen jälkeen voidaan liikkua eteenpäin.

– Jos varmuus perustuslaillisuudesta on, meillä täytyy olla sellaiset nuotit Suomen hallitukselta, että voidaan edetä. Tämä on erittäin vakava paikka, Kiuru sanoi.

”Pallo on hallituksella”

Kiuru arvioi, että perjantaina valiokunnassa joudutaan palaamaan perustuslakivaliokunnan esittämään huomautuksiin ja valtiosääntöoikeudellisiin ponsiin. Niitä on yhteensä yli 50.

– Joudumme arvioimaan jokaisen kohdalla erikseen, onko varmuus perustuslaillisuudesta saatavissa.

– Pallo on erityisesti tänään hallituksella. Valiokunta käsittelee hallituksen esityksiä hallituksen esittämien korjausesitysten pohjalta, Kiuru muistutti.

Sen jälkeen hänen puheensa muuttui hieman arvoitukselliseksi.

– Valiokunnalla on jos ei nyt lupa odottaa, niin ainakin mahdollisuus iloita siitä positiivisesta yllätyksestä, josko hallitus vaikka huomisaamuun mennessä saattaa jopa auttaa tässä meidän prosessissa.

Miten hallitus voi auttaa, puhaltamalla pilliin vai toimittamalla uutta materiaalia?

– Sitä pitää kysyä hallitukselta. Pallo on hallituksella, että tämä työ voi jatkua, Kiuru vastasi.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti