Uutiset

Asiantuntijaneuvosto kritisoi Hetemäen sote-muistiota – "Ei käy ilmi, miten 3 miljardin säästötavoitteeseen on päädytty"

Talouspolitiikan arviointineuvosto kritisoi viime viikolla julkaistua valtiovarainministeriön valtiosihteerin Martti Hetemäen muistiota, jossa sote-uudistuksen säästöpotentiaaliksi oli arvioitu 4,6 miljardia euroa.

Potentiaalista 0,6 miljardia tulisi sote-järjestämisestä ja palveluintegraatiosta ja peräti 4 miljardia tiedon ja teknologian käytöstä.

-Hetemäen muistion perustelut eivät olleet sellaisia, joita olisi voinut seurata. Meillä ei ole mahdollisuutta esittää arvioita, montako miljardia säästyy, sanoo talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja, professori Roope Uusitalo Lännen Medialle.

Tiedon ja teknologian säästökeinot epätäsmällisiä

Hetemäen muistiossa todetaan, että tiedon ja teknologian hyödyntämisessä keskeistä on siirtyminen 190 järjestäjästä 18 sote-järjestäjään. Potilasrekisterejä olisi silloin helpompi hallinnoida.

Muistiossa lasketaan myös johtamisen keskimäärin paranevan, kun 18 sote-järjestäjää voi valita parhaat johtajat.

Muistion tietoa ja teknologiaa käsittelevässä kohdassa Hetemäki viittaa Etelä-Karjalan Eksoten visioon, jossa vanhustenhoito järjestettäisiin kodeissa virtuaalisia keinoja apuna käyttäen.

Säästökeinot ja niillä säästettävät summat eivät kuitenkaan talouspolitiikan arviointineuvoston mukaan avaudu tästä luettelosta.

Jos säästöjä ei tule, luvassa voi olla silti leikkaus

Joka tapauksessa maakuntien menokehyksillä leikattaisiin 3 miljardia euroa sote-menoista Hetemäen muistion mukaan.

Maakunnilla ei ole verotusoikeutta, vaan koko niiden rahoitus tulee valtion budjetista. Tätä rahoitusta voidaan kiristää.

-Menoja voidaan kyllä rajoittaa. Jos ei löydy tuottavuusparannuksia, menokehys rikkoutuu, hoidon taso laskee tai on löydettävä muita säästöjä, toteaa Uusitalo.

Voi käydä neuvoston mukaan niinkin, että sote-uudistus lisää kustannuksia.

Kolmen miljardin leikkaus voitaisiin tehdä riippumatta siitä, onko säästöjä lainkaan saavutettu. Silloin kärsisivät palvelut.

Talouspolitiikan arviointineuvosto arvioi ennusteiden laatua

Talouspolitiikan arviointineuvosto ei ota kantaa sote-lakien hyväksymiseen tai hylkäämiseen. Se kuitenkin arvioi ennustemenetelmien laatua.

Soten tapauksessa valtiovarainministeriön muistio ei neuvoston mukaan tuota uskottavaa arviota uudistuksen vaikutuksista julkisiin menoihin.

Neuvosto ehdottaa sote-uudistuksen ja valinnanvapauden alueellista kokeilua, jos kustannuksia halutaan uskottavasti arvioida ennen uudistuksen toteuttamista.

Maanantaina julkaistun kommentin ovat allekirjoittaneet talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja Roope Uusitalo, jäsenet Torben Andersen, Anneli Anttonen, Kaisa Kotakorpi ja pääsihteeri Seppo Orjasniemi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic