Uutiset

Asiantuntijat Hollannin hedelmöityshoitoklinikan virheestä: "Ei ole mahdollista Suomessa"

 

Hollannin kaltainen virhe hedelmöityshoidoissa olisi tuskin mahdollinen Suomessa. Hollannissa yhden miehen spermaa on saattanut päätyä jopa 26:n hedelmöityshoitoa saaneen naisen munasoluihin. Asiantuntijat Suomessa hämmästelevät tapausta.

– En mitenkään näe, että tuollainen olisi edes mahdollista Suomessa, sanoo Väestöliiton Oulun Lapsettomuusklinikan johtaja ja ylilääkäri

Sinikka Nuojua-Huttunen

.

Hollannin hedelmöitysklinikan mukaan mahdollinen virhe on saattanut saada alkunsa hoidoissa käyneestä pariskunnasta. Nuojua-Huttusen mukaan Suomessa hedelmöityshoitoa koskevat sopimukset ja käytännöt ovat tarkat. Esimerkiksi inseminaatiohoidossa eli keinosiementämisessä käytetään joko aiemmin pakastettuja siittiöitä tai miehen toimittamaa tuoretta siemennestenäytettä. Pakastetut siittiöt eivät välttämättä riitä kuin vain yhteen inseminaatiokertaan. Lisäksi Suomen hedelmöityshoitolain mukaan luovuttajan lapsi voi syntyä korkeintaan vain viiteen perheeseen.

– Jos nyt oletetaan, että siittiöitä olisi pakastettu vaikka miehen työmatkan takia, niin kyllä niissäkin on tunnisteet. Jos mies taas menee antamaan näytteen, varmistetaan hänen henkilöllisyytensä spermalaboratoriossa, sanoo Nuojua-Huttunen.

– Jos kyseessä on heteropari, jossa miehen siittiöitä pakastetaan hänen omalle puolisolleen, niin ei siinä voi käydä virhettä, jatkaa Nuojua-Huttunen.

Viime vuonna Suomessa aloitettiin noin 14 000 hedelmöityshoitoa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori

Mika Gissler

pitää hämmästyttävänä Hollannin hoitovirheen laajuutta. Hän ei muista, että Suomen hedelmöityshoidoissa olisi koskaan tapahtunut vastaavaa virhettä. Sen sijaan ulkomailla on joskus saatettu tahattomasti tai tahallaan käyttää väärän henkilön sukusoluja.

– Mutta yleensä luovutus on hyvin tarkkaan säännelty senkin takia, etteivät taudit leviä. Luovuttajatunnusten paikkansapitävyys tarkistetaan moneen kertaan, ja tarvittaessa ne voidaan jäljittää jopa luovutukseen asti.

Suomessa hedelmöityshoitoja kontrolloi myös EU:n kudosdirektiivi. Hedelmöityshoitoja hakevalle pariskunnalle tehdään aina sukupuolitautitestit. Gissler pitää hyvin epätodennäköisenä, että vastaava virhe tapahtuisi Suomessa.

– Jos virhe tapahtuisi, tulisi siitä heti tehdä ilmoitus Fimealla ja Valviralle. Klinikka saattaisi nopeastikin joutua lyömään lapun luukulle, sanoo Gissler.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic