Uutiset

Asiantuntijat: Rokotuskattavuus suuressa vaarassa - pakkokeinot avuksi?

Kun lasten- ja äitiysneuvolat avautuvat kilpailulle, väestön rokotussuojaan tulee merkittäviä riskejä.

Näin toteavat THL:n ylilääkäri, rokotusohjelmayksikön päällikkö Taneli Puumalainen ja professori, kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän puheenjohtaja Harri Saxen.

– Mahdollisia seurauksia ovat rokotuskattavuuden lasku ja rokotusohjelman kustannusten nousu, he kirjoittavat blogissaan.

Puumalainen ja Saxen ovat sitä mieltä, että yksityisiä toimijoita voi olla vaikeaa saada tukemaan monia kansanterveyden kannalta tärkeitä tavoitteita kuten korkeaa rokotuskattavuutta.

He toteavat, että Suomessakin voidaan ottaa käyttöön pakkokeinoja.

– Monissa maissa, joissa rokottaminen tapahtuu yksityisellä sektorilla, on rokotuskattavuuden varmistamiseksi jouduttu turvautumaan erilaisiin pakkokeinoihin. Harva haluaa Suomeen Yhdysvaltain mallia, jossa estetään rokottamattomien lasten kouluun pääsy.

Puumalainen ja Saxen ovat huolestuneita, kun Suomen päiväkodeissa ja kouluissa on yhä enemmän rokottamattomia lapsia ja nuoria, mikä lisää huomattavasti epidemian riskiä.

MPR-rokotteen kattavuus huolestuttaa

THL:n tammikuussa 2017 julkaiseman laajan raportin mukaan suomalaisten lasten tuhkarokko-vihurirokko-sikotautirokotteen (MPR) kattavuus on huolestuttavan alhainen.

– Miksi vaarantaisimme neuvolapalveluiden tulevaisuuden nyt, kun hyvää rokotuskattavuutta tarvittaisiin kaikkein eniten suojaamaan lapsia taudeilta ja väestöä epidemioilta.

Neuvoloiden siirtyminen soten valinnanvapauden piiriin on noussut esille erityisesti nyt kuntavaalien alla.

Kokoomus on tahtonut neuvolat osaksi valinnanvapautta, keskusta on vastustanut.

Hallitus ilmoitti tiistaina, että maakunnat saavat itse päättää neuvolatoiminnan järjestämisestä (Lännen Media 5.4.)

Neuvolat voivat toimia joko sote-keskuksessa tai maakunnan liikelaitoksessa. (Tanja Nuotio – Lännen Media)

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic