Uutiset

Astra Zeneca ei saa paikattua EU-rokotetoimituksiaan tuonnilla Yhdysvalloista ja Intiasta – Syynä vientikiellot

Myös Britanniasta oli määrä haalia lisäannoksia, mutta sopimukselliset seikat estävät tämän. Yhtiö on toimittamassa EU:lle tulevina kuukausina alle puolet sovituista annoksista.
Useat maat kertoivat torstaina keskeyttävänsä Astra Zenecan rokotteen käytön veritulppatapauksien vuoksi. Kuva: EPA

Astra Zeneca ei saa paikattua EU-rokotetoimituksiaan tuonnilla Yhdysvalloista ja Intiasta, kertovat uutistoimistot.

Ruotsalais-brittiläinen lääkeyhtiö oli kertonut jo aiemmin pystyvänsä toimittamaan EU:lle alle puolet sovituista annoksista.

Yhtiön oli kuitenkin tarkoitus paikata vajetta muun muassa Yhdysvalloista ja Intiasta saatavilla annoksilla. Bloombergin ja TT:n mukaan Ruotsin rokotekoordinaattori Richard Bergström on kertonut yhtiön sittemmin ilmoittaneen, että vientikiellot estävät tämän.

Lisäksi Astra Zenecan oli määrä hakea lisäannoksia Britanniasta, mutta myös tämä on estynyt. Britanniasta tulevien annosten toimitusten epäonnistuminen johtuu sopimuksellisista seikoista.

Bergströmin mukaan kyseisistä maista oli onnistuttu löytämään yhteensä noin 75 miljoonaa lisäannosta toisen vuosineljänneksen varalle, mutta toimitukset EU:lle eivät nyt onnistu.

Yhdysvalloista on turha odottaa rokotteita lähiaikoina

Reutersin EU-lähteiden mukaan Yhdysvallat on kertonut EU:lle, ettei Astra Zenecan Yhdysvalloissa valmistettuja rokotteita kannata odottaa saapuvan lähiaikoina unionin alueelle.

Reutersin diplomaattilähteen mukaan Euroopan komissio olisi puolestaan kertonut keskiviikkoisessa kokouksessa jäsenmaille, ettei unionin kannata odottaa saavan tässä kohtaa rokotteita Yhdysvalloista.

Bloombergin mukaan Astra Zeneca on toimittamassa EU-maille kuluvan vuoden toisella vuosineljänneksellä noin 76 miljoonaa rokoteannosta suunnitelluista 180 miljoonasta annoksesta. Uutistoimiston tiedot perustuvat yksittäisen EU-maan toimitusennusteisiin, jotka on suhteutettu EU:n tasolle unionin rokotehankintaohjelman jakeluperiaatteisiin pohjautuen.

Bloombergin ja Reutersin mukaan Astra Zeneca ei ole suostunut kommentoimaan asiaa. Myöskään EU-komission edustajalta ei liiennyt kommenttia Bloombergille.

Reutersin mukaan Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki kertoi toimittajille, että Yhdysvallat on tehnyt selväksi, että se keskittyy varmistamaan omien kansalaistensa rokottamisen. Suorat ostot ovat sen sijaan hänen mukaansa maiden ja yhtiöiden välisiä asioita. Astra Zenecan rokotteelle ei ole vielä annettu hyväksyntää Yhdysvalloissa.

Useat maat keskeyttivät käytön veritulppatapausten vuoksi

Useat maat kertoivat torstaina keskeyttävänsä Astra Zenecan rokotteen käytön veritulppatapauksien vuoksi. Euroopan lääkevirasto (EMA) kuitenkin linjasi, että yhtiön koronarokotteen käyttö voi jatkua samalla, kun veritulppatapausten tutkinta jatkuu.

Suomessa lääkealan turvallisuuskeskus Fimean mukaan Astra Zenecan koronarokotteen käyttöä jatketaan Suomessa toistaiseksi kuten tähänkin asti.

Torstaihin mennessä Suomessa ei ollut raportoitu yhtäkään rokotteeseen liittyvää veritulppatapausta. Fimean mukaan tilannetta seurataan sen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhteistyönä.

Uusimmat

Fingerpori

comic