Uutiset

Astra Zeneca: Tuoreiden tutkimustulosten mukaan yhtiön rokote ei lisää veritulppariskiä

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan rokote suojaa 79-prosenttisesti taudin oireilta ja 100-prosenttisesti taudin vakavilta oireilta.
Astra Zeneca ja sen koronarokote on ollut tiiviisti otsikoissa muun muassa toimitusvaikeuksiensa takia. Kuva: EPA

Astra Zenecan rokote ei lisää yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan veritulppariskiä, yhtiö kertoo. Tutkimuksen tulosten mukaan rokote suojaa myös tehokkaasti vanhempaa väestöä koronaviruksen oireilta.

–  (Tutkimukseen) osallistuneiden 65-vuotiaiden ja sitä vanhempien keskuudessa rokotteen teho oli 80 prosenttia, yhtiö kertoi tiedotteessaan.

Kaikkien osallistuneiden keskuudessa rokote suojasi 79-prosenttisesti taudin oireilta ja 100-prosenttisesti taudin vakavilta oireilta.

Yhdysvaltalaistutkimuksen kolmannen vaiheen testeihin osallistui lähes 32  500 ihmistä Yhdysvalloista, Perusta ja Chilestä.

New York Timesin mukaan Astra Zeneca valmistautuu tulosten valmistumisen myötä hakemaan hätäkäyttölupaa rokotteelle Yhdysvalloissa elintarvike- ja lääkevirasto FDA:lta. Lehden mukaan voi kuitenkin olla, ettei rokotetta tarvita Yhdysvalloissa, sillä rokote saataisiin maassa käyttöön aikaisintaan toukokuussa, vaikka se saisikin hätäkäyttöluvan FDA:lta.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat arvioineet, että siihen mennessä kolme muuta koronarokotevalmistajaa tuottaa jo tarpeeksi rokotteita maan tarpeisiin, New York Times kertoo.

Turvallisuus ja toimivuus eri ikäryhmissä herättänyt huolta

Astra Zeneca ja sen koronarokote on ollut tiiviisti otsikoissa muun muassa toimitusvaikeuksiensa takia. Yhtiö on toimittanut vain 30 prosenttia EU:lle ensimmäisen vuosineljänneksen aikana lupaamastaan 90 miljoonasta rokoteannoksesta.

Lisäksi yhtiön koronarokotteen turvallisuus ja sen toimivuus eri ikäryhmissä on herättänyt huolta.

Moni maa rajasi alun perin rokotteen käytön vain nuorempaan väestöön, koska rokotteen tehosta yli 65-vuotiailla ei aiemmin ollut tarpeeksi tietoa saatavilla. Suomessa rokotteen ikäraja oli jonkin aikaa 70 vuotta.

Tuorein kohu liittyy rokotteeseen liitettyyn mahdolliseen veritulppariskiin, minkä takia useat Euroopan keskeyttivät rokotteen käytön.

Euroopan lääkevirasto EMA totesi viime viikon torstaina, että Astra Zenecan rokote on turvallinen ja tehokas. EMA:n mukaan rokotteella ei ole yhteyttä verisuonitukosriskin yleiseen kasvuun. EMA:n selvityksen aikana tuli ilmi pieni määrä veritulppatapauksia, joiden yhteyttä Astra Zenecan rokotteeseen ei voitu täysin sulkea pois.

EMA:n linjauksen jälkeen useat maat jatkoivat rokotteen käyttöä. Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) laittoi kuitenkin perjantaina rokotteen jäähylle varotoimena. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan Suomessa on ilmoitettu kaksi aivolaskimotukosta 4–10 päivää Astra Zenecan koronarokotteen saamisen jälkeen.

Rokotuksia Astra Zenecalla jatketaan Suomessa aikaisintaan viikon päästä maanantaina.

Uusimmat

Fingerpori

comic