Uutiset

Asuntorakentaminen on kääntymässä laskuun Suomessa – Arvion mukaan tänä vuonna aloitetaan noin 40 000 asunnon rakentaminen

Vielä viime vuonna asuntoaloituksia oli 46 000 kappaletta. Markkinan volyymi on laskenut erityisesti kerrostalojen osalta.
Suomessa aloitetaan tänä vuonna noin 40 000 asunnon rakentaminen. Arkistokuva. Kuva: Ossi Ahola

Asuntorakentamisen ennakoidaan kääntyvän laskusuuntaan tänä vuonna. Asiasta kertoo tiedotteessaan Rakennustutkimus RTS Oy, jonka arvion mukaan Suomessa aloitetaan tänä vuonna noin 40 000 asunnon rakentaminen. Vielä viime vuonna asuntoaloituksia oli 46 000 kappaletta. Vuonna 2017 aloituksia kertyi 44 000 asunnon verran.

Asuntoaloitusten määrä on kuitenkin tänä vuonna edelleen historiallisesti tarkasteltuna korkealla tasolla. Vuonna 2018 omakotitaloja aloitettiin RTS:n arvion mukaan 7 500 kappaletta. Luvussa on kasvua edelliseen vuoteen kaksi prosenttia

”Vuodenvaihteessa taloteollisuuden tilauskanta oli noin viisi prosenttia viime vuotta edellä. Odotamme kasvun jatkumista tällä noin 5-7 prosentin tasolla, jolloin arviomme vuodelle 2019 on noin 8000 omakotialoitusta”, rakennustutkimus arvioi. Ennuste tarkentuu kevään aikana.

Markkinan volyymi on laskenut erityisesti kerrostalojen osalta, mutta ennusteen mukaan laskun kesto ja jyrkkyys on kiinni monesta tekijästä. Kerrostaloaloitusten määrän arvioidaan laskevan noin 28 000 asunnon tasolle, kun se oli viime vuonna noin 35 000 asuntoa.

RTS:N mukaan omakotitalorakentamisen aloitusten kasvu näytti olevan viime kesään saakka lähes kahdeksan prosentin kasvussa. Yhtiömuotoisen rakentamisen määräkehityksen pysähdyttyä koko omakotirakentamisen arvio muuttui kuitenkin 7500 taloon. Siksi kasvua kertyi vuoteen 2017 verrattuna vain kaksi prosenttia.

Uusimmat

Fingerpori

comic