Uutiset

Ateenassa 5,1 magnitudin maanjäristys – rakennuksia romahti ja tietoliikenneverkkoja katkesi

Ateenassa maa järisi perjantai-iltapäivällä. Keskisuuri järistys ja lievä jälkijäristys vaurioittivat autioita rakennuksia ja katkaisivat tietoliikenneverkkoja.
Ateenan perjantai-iltapäiväisessä maanjäristyksessä romahti rakennuksia. Vakavilta henkilövahingoilta onneksi vältyttiin. Kuva: KOSTAS TSIRONIS
Ateenan perjantai-iltapäiväisessä maanjäristyksessä romahti rakennuksia. Vakavilta henkilövahingoilta onneksi vältyttiin. Kuva: KOSTAS TSIRONIS

Kreikan pääkaupungissa Ateenassa järisi maa perjantaina. Iltapäivällä Ateenaa tärisyttänyt maanjäristys oli voimakkuudeltaan 5,1 magnitudia.

Maanjäristystä seurasi jälkijäristys, joka oli voimakkuudeltaan 4,4 magnitudia.

Molempien järistysten episentrumi, eli järistyksen keskipiste, sijaitsi eurooppalaisen seismologian laitoksen EMSC:n mukaan 22 kilometriä Ateenasta luoteeseen.

EMSC:n Ateenassa olleen silminnäkijän mukaan maanjäristys oli vahva, muttei onneksi kestänyt kovin kauaa. Maa järisi ensimmäisen järistyksen aikana noin 15 sekuntia.

Rakennuksia romahti

Järistyksen johdostapalokunta sai useamman puhelun, jossa pyydettiin apua hissiin loukkuun jääneiden ihmisten pelastamiseksi.

Reutersin Ateenan kirjeenvaihtaja näki ihmisten lähtevän rakennuksista ja sadat päätyivät täyteen ahdetulle Syntagman torille.

Pireuksen satamakaupungissa loukkaantui lievästi kaksi ihmistä hylätyn rakennelman romahdettua, ilmoitti Kreikan terveysministeriö perjantaina.

Lisäksi järistys vaurioitti muutamia hylättyjä rakennuksia ja katkaisi tietoliikenneverkkoja osassa Ateenan kaupunkia.

Ateenan tunnetuin nähtävyys, antiikin aikaisista rakennuksista ja raunioista muodostuva Akropoliin kukkula ei vaurioitunut maanjäristyksessä.

Kreikka on altis maanjäristyksille

Voimakkuustasoltaan Ateenan 5,1 magnitudin maanjäristys on Richterin asteikolla keskisuuri. Richterin asteikolla 4,4 magnitudin jälkijäristys on lievä.

Richterin asteikko koostuu seitsemästä intensiteettitasosta, joista Kreikan järistykset sijoittuvat viidenteen ja neljänteen.

Kreikkalainen seismologi Manolis Skordilis kertoi kreikkalaiselle Star TV:lle, että maanjäristys tuntui vahvalta, koska se iski niin lähelle maanpintaa. Järistys tapahtui 15 kilometrin syvyydessä.

Kreikan pelastuspalvelu puolestaan totesi, että tilanne on laantumassa eikä huoleen ole syytä, sillä kaupunki kesti järistyksen.

Kreikka on Turkin lisäksi yksi Euroopan maanjäristysalttiimpia maita. Perjantaisen maanjäristyksen keskipiste oli alueella, jossa on ollut aikaisemminkin maanjäristyksiä.

Esimerkiksi vuonna 1999 5,9 magnitudin maanjäristys iski samalle alueelle kuin perjantainen järistys ja tappoi 143 ihmistä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti