Uutiset

Auer valmis sopimaan korvauksista - Bodom-jutussakin maksettiin enemmän

Anneli Auerin vahingonkorvausjutun käsittely alkoi keskiviikkona käräjäoikeudessa Turussa. Kyseessä on Suomen historian suurin ns. koppikorvausjuttu, jossa valtio joutuu maksamaan vahingonkorvauksia syyttömänä vankilassa istuneelle. Auer ei ollut itse paikalla, mutta aikoo todistaa oikeudenkäynnin myöhemmissä vaiheissa.

Keskiviikon valmisteluistunnossa selvisi, että Auer ja korvauksia laskeva Valtiokonttori ovat samaa mieltä lähinnä siitä, että Ulvilan surman saama julkisuus on ollut poikkeuksellista.

Valtiokonttori maksoi viime syksynä Auerille vuosi sitten reilun puolen miljoonan euron korvaukset. Tuossa päätöksessä yhden vankila- ja putkapäivän hinnaksi tuli 800 euroa. Auerin puolustus vaatii kuitenkin noin 2 500 euroa päivältä. Kaikkiaan Auerin kanteen mukaan valtio on velkaa vielä noin 2,5 miljoonaa euroa lisää.

Asianajaja Juha Mannerin mukaan Auer olisi valmis neuvottelemaan sovinnosta oikeussalin ulkopuolella.

-Kyllä se sovinto olisi löydettävissä jostain sieltä väliltä, Manner kertoi oikeudelle viitaten Auerin vaatimuksen ja valtion maksaman summan kokoeroon.

Valtiota oikeudessa edustavan asianajaja Kimmo Kariolan mukaan Valtiokonttori ei ole ainakaan toistaiseksi halukas sovittelemaan. Hän muistutti, että normaalikorvaus vankilapäivältä on 100-120 euroa, joten Auerin saama 800 euroa on jo poikkeuksellisen suuri.

-Tämä on jo heidän (Valtiokonttorin) sovintoratkaisunsa. Olisi hassua, jos ensin tehtäisiin ratkaisu ja sitten alettaisiin ratkaista uudelleen, Kariola totesi.

Auer korostaa kanteessaan, että hän on joutunut vangitsemisensa myötä rankkaan julkisuusmyllyyn. Sitä pahensivat muun muassa poliisin julkaisema virheellinen tieto tunnustuksesta ja syyttäjien puheet julkisuudessa. Auerin puolustus toi keskiviikkona oikeuteen listan sosiaalisessa mediassa sekä tv- ja radio-ohjelmissa esiintyvästä pilkanteosta.

-Tämä negatiivinen kirjoittelu jatkuu yhä tänä päivänäkin, Auerin asianajaja Juha Manner sanoi oikeudessa.

Auerin puolustus haluaisi verrata korvaussummia reilun kymmenen vuoden takaisessa Bodomin murhajutussa Nils Gustafssonille maksettuihin korvauksiin.

-Meidän mielestämme korvauksen pitäisi olla enemmän kuin Bodomin tapauksessa. Rahan arvon muutoksen huomioiden Gustafsson sai isomman korvauksen, Manner kertoi Lännen Medialle valmisteluistunnon jälkeen.

Valtiota oikeudessa edustavan asianajaja Kimmo Kariolan mukaan Bodom-tapaus ei ole vertailukelpoinen, koska rahoista sovittiin oikeussalin ulkopuolella.

-Se (korvaussumma) perustui sopimiseen, ei tuomioon, Kariola totesi.

Auer ja valtio ovat eri mieltä myös siitä, pitäisikö korvauksia maksaa myös ajalta, jolloin Auer oli vankilassa seksuaalirikoksistaan. Valtion mukaan vankilassa ollessa vapaudenmenetyksestä ei voi kärsiä. Auerin leirin mukaan murhatutkinnan vuoksi Auerille ei myönnetty vankilomia ja hänen pääsynsä koevapauteen myöhästyi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic