Uutiset

Auerille määrätyt lisäkorvaukset sulavat oikeudenkäyntikuluihin — "Valtio voitti jutun 100–1"

Varsinais-Suomen käräjäoikeus määräsi perjantaina Suomen valtion maksamaan Anneli Auerille 22 800 euroa lisäkorvauksia kärsimyksestä.

Taistelu käräjäoikeudessa päättyi kuitenkin Auerin kannalta häviöön, sillä käräjäoikeus hylkäsi pääosan hänen vaatimuksistaan. Lisäkorvaukset sulavat kokonaan oikeudenkäyntikulujen maksamiseen. Käräjäoikeus määräsi molempien osapuolten oikeudenkäyntilaskun eli yhteensä 35 600 euroa Auerin maksettavaksi.

Käräjäoikeus määräsi lisäkorvaukset koevapauden ja poistumispäivien muodossa menetetystä vapaudesta. Lisäksi oikeus katsoi lisäkorvauksen arvoiseksi kuukaudet, jotka Auer joutui viettämään lyhytaikaiseen sijoitukseen tarkoitetuissa alkeellisissa poliisiputkissa murhaoikeudenkäyntiensä aikana.

-Nämä vaatimukset tulivat uusina käräjäoikeusvaiheessa, eikä valtiokonttori ole näin ollen edes käsitellyt niitä aiemmin, kertoo asianajaja Kimmo Kariola, joka toimi Suomen valtion asiamiehenä oikeudessa.

-Oikeus hyväksyi vain prosentin Auerin vaatimuksista, joten valtio voitti jutun 100–1, Kariola lisää tyytyväisenä.

Lännen Media ei tavoittanut perjantaina iltapäivällä Auerin asianajajaa Juha Manneria kommentoimaan oikeuden ratkaisua. Asianajotoimiston mukaan Manner on matkoilla.

Päivien laskentatavassa isoimmat erot

Auer vaati jokaisesta syyttömänä vankeudessa murhajutun takia viettämästään päivästä 2 500 euroa. Oikeus katsoi oikeudenmukaiseksi korvaukseksi sen, minkä valtiokonttori oli jo Auerille korvannut eli 800 euroa per vankeusvuorokausi.

Valtaosa oikeusväännön tappiosta aiheutui Auerille osapuolten näkemyseroista vankeuspäivien laskentatavassa. Edustajiensa mukaan Auer vietti vankeudessa syyttömänä 1048 vuorokautta. Oikeuden mukaan oikea luku oli 611 vuorokautta.

-Auer yritti saada korvauksia myös siitä ajasta, jolloin istui laillista tuomiota seksuaalirikoksista, Kariola toteaa.

Tämä oli myös käräjäoikeuden tulkinta asiasta.

Auer halusi yli kolme miljoonaa

Valtiokonttori korvasi viime syksynä Auerille kärsimyksestä ennätykselliset 488 800 euroa ja tulonmenetyksestä 57 000 euroa tulonmenetyksestä. Auer halusi kuitenkin enemmän ja vaati valtiolta yhteensä yli kolmea miljoonaa euroa.

Kärsimyksen hintalapuksi Auerin edustajat laittoivat 2,61 miljoonaa euroa. Murhajutun takia vankeudessa vietetty aika oli katkonut Auerin perhesuhteet ja mustannut hänen maineensa täydellisesti, he perustelivat.

Vaikka Auer vapautui vankilasta vuonna 2015, hän ei ole edelleenkään työllistynyt. Vankilavuosien ja valtavan mediamyllytyksen aiheuttamasta tulonmenetyksestä Auer vaati 400 000 euroa.

Lisäksi murhajutusta johtuneen vapaudenmenetyksen vaikutus Auerin ja hänen lastensa väleihin lisäsi haastehakemuksen mukaan Auerin kärsimystä.

Korvausta vain vapaudenmenetyksestä

Oikeus arvioi, että pääosa Auerin lisäkorvausvaatimuksen perusteluista oli huomioitu jo aiemmin valtiokonttorin maksamissa korvauksissa. Oikeus oli samaa mieltä Auerin kanssa siitä, että murhajutun saama julkisuus oli sekä laajuudeltaan, kestoltaan että sävyltään poikkeuksellista.

Oikeus kuitenkin muistutti, ettei lain mukaan korvausta voida maksaa kuin vapaudenmenetyksen aiheuttamasta kärsimyksestä. Tuomioistuimen mukaan murhajuttuun liittyvä julkisuus oli keskittynyt lähinnä syyllisyyskysymykseen, eikä Auerin vapaudenmenetykseen.

Oikeus katsoikin, että jo maksetut korvaukset riittivät kattamaan julkisuudesta aiheutuneen kärsimyksen.

Tulonmenetyksistä ei euroakaan lisää

Tulonmenetyksistä tuomioistuin ei suostunut myöntämään yhtään ainoaa lisäeuroa. Oikeus piti Auerin laskelmia saamatta jääneistä tuloista ja liiketoimintansa arvosta epäuskottavina.

Käräjäoikeuden ratkaisu jutusta ei ole vielä lainvoimainen. Tämä tarkoittaa, että osapuolet voivat valittaa ratkaisusta hovioikeuteen.

-Emme ole vielä ehtineet päättää, lähdemmekö haastamaan ratkaisua. Pitää tutustua tarkemmin oikeuden ratkaisuun, valtiota edustanut Kariola sanoo.

Hän toteaa myös, että oikeuden nyt määräämät lisäkorvaukset perustuivat laintulkintaan.

-Niistä ei ole säädetty laissa ollenkaan. Yksi syy valittaa voisi olla ennakkoratkaisun hakeminen asiaan. Mutta voisin kuvitella, että vastapuoli valittaa ratkaisusta joka tapauksessa.

Lännen Media yrittää yhä illan aikana tavoitella Aueria edustanutta Juha Manneria kommentoimaan asiaa.

Ulvilan murhasta yli 11 vuotta

Ulvilan murhajuttu on kaikin puolin ainutlaatuinen rikosjuttu Suomessa.

Kun poliisi ryhtyi epäilemään uhrin vaimoa murhaajaksi, juttu oli ollut tutkinnassa jo kolme vuotta. Kukaan kuitenkaan tuskin arvasi, että rikosjutun häntiä veivattaisiin käräjäoikeudessa yhä yksitoista vuotta henkirikoksen jälkeen.

Vaasan hovioikeus totesi Auerin syyttömäksi miehensä murhaan vuoden 2015 alussa. Korkein oikeus hylkäsi valituslupahakemukset, joten hovioikeuden tuomio jäi voimaan.

Tämä oli piste pitkälle murhaoikeudenkäyntien sarjalle, jossa Aueria oli raijattu peräti kahden täyden kierroksen verran koko oikeuskoneiston läpi.

Tulevaisuus näyttää, jatkuuko taistelu murhajutun vahingonkorvauksista ylemmissä oikeusasteissa vai päättyykö Ulvilan murhajutun oikeuskäsittely Auerin osalta tähän.

Bodomjärven murhista syytetty Nils Gustafsson oli vuonna 2005 vangittuna 60 päivää ennen kuin käräjäoikeus totesi hänet syyttömäksi. Gustafsson neuvotteli valtion kanssa itselleen 44 900 euron korvaukset.

Jippii-jutusta syyttömänä vankilassa 61 päivää viettänyt Harri Johannesdahl sai valtiolta reilun 24 400 euron korvaukset.

Juttua on päivitetty kello 16.40.

Poikkeuksellinen rikosjuttu

Ulvilalainen Jukka S. Lahti murhattiin kotonaan joulukuussa 2006. Aluksi poliisi epäili teosta ulkopuolista hyökkääjää.
Sittemmin poliisin epäilyt siirtyivät murhatun vaimoon, Anneli Aueriin. Auer vangittiin syyskuussa 2009.
Lisätutkinnan tuomien uusien todisteiden takia Auerin murhajuttu kävi täysin poikkeuksellisesti läpi kahteen kertaan koko oikeusprosessin.
Käräjäoikeus tuomitsi Auerin murhasta elinkautiseen keväällä 2010, mutta hovioikeus vapautti hänet syytteistä kesällä 2011. Auer vangittiin uudestaan syksyllä 2011 ja hovioikeus vapautti hänet murhasyytteistä helmikuussa 2015.
Kesäkuussa 2013 hovioikeus tuomitsi Auerin seitsemän ja puolen vuoden ehdottomaan vankeuteen seksuaalirikoksista ja pahoinpitelyistä. Hän vapautui vankilasta kesäkuussa 2015.
Auerin edustajien mukaan hän on ollut murhajutun vuoksi vangittuna yhteensä 1044 päivää syyttömänä.
Murhajuttu on yksi pitkäkestoisin ja laajinta julkisuutta saanut rikosjuttu Suomessa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic