Uutiset

Aurinkoinen keli on saanut koronaviruksen kotiin pakottamat suomalaiset ulkoilemaan ruuhkaksi asti – Metsähallitus muistuttaa tartuntariskistä taukopaikoilla

Suositut luontokohteet ovat täyttyneet kävijöistä, kun suomalaisia on kehotettu pysymään kotona ja pois julkisilta paikoilta koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Myös ulkoillessa täytyy muistaa metrin turvaväli ja hyvä käsihygienia, Metsähallitus ohjeistaa.
Syrjäisimmille reiteille lähtemistä on Metsähallituksen mukaan syytä harkita. Arkistokuva. Kuva: Tuomela Tapio
Arkistokuva. Kuva: Tuomela Tapio

Moni ulkoilija on suunnannut viikonloppuna luontokohteille, koska koko maa on saanut nauttia aurinkoisesta säästä. Kun koronaviruksen leviämistä ehkäisevät rajoitukset ovat estäneet julkisilla paikoilla kokoontumisen, retkeilyalueilla on ollut jopa ruuhkaa.

Metsähallituksen mukaan terveysviranomaisten määräykset ovat kuitenkin unohtuneet usealla alueella etenkin eteläisemmässä Suomessa. Tulipaikoilla on istuttu vieri vieressä ja huusseissa ei ole muistettu huolehtia hygieniasta.

– Kenttähenkilökunnan havaintojen perusteella tähän kauteen verrattuna luontokohteiden kävijämäärät ovat nyt huomattavasti isommat kuin normaalisti. Alueilla, joissa ei yleensä ole juuri kävijöitä, on ollut tien varteen pitkiä jonoja autoja lauantaina, kertoo aluejohtaja Henrik Jansson Metsähallituksesta

– Ihmiset hakeutuvat luontoon, joka on tietenkin myönteinen asia. Luontoon ja reiteille mahtuu, mutta taukopaikat ovat haaste.

Metsähallitus muistuttaa, että myös luonnossa on syytä muistaa samat ohjeet kuin kaupungeissa ja vaikkapa kauppakeskuksissa. Tulipaikoilla ja laavuissa pitää muistaa metrin turvaväli ja huolehtia käsihygieniasta.

Muista käsihygienia ja valitse oikeat eväät

– Luonnossahan pystyy liikkumaan, mutta taukopaikalla kannattaa noudattaa samoja sääntöjä kuin muualla. Terveysviranomaisten ohjeet pätevät myös luonnossa. On jokaisen eduksi, ettei pakkauduta taukopaikoille, joissa on todella paljon ihmisiä, Jansson toteaa.

Lisäksi luontokohteiden huusseissa on hyvä siivota jälkensä ennen seuraavaa omia desinfiointiaineita käyttämällä.

– Ongelma on se, ettei taukopaikoilla ole käsienpesupaikkoja. Käsihygieniaa täytyy jokaisen arvioida, Jansson sanoo.

Hän neuvoo, että kannattaa valita eväitä, joita ei tarvitse paistaa tulipaikoilla. Tällaisia ovat esimerkiksi kahvi, kaakao tai keitto termospullossa, voileivät repussa ja kotona paistetut makkarat lämpöpussissa.

Jos nuotiopaikalle täytyy päästä, on hyvä odottaa omaa vuoroaan. Kun suosituilla luontokohteilla on ruuhkaa, retkiä voi tehdä myös lähiluontoon.

Ota yhteyttä oikeaan paikkaan

Yleistä tietoa koronaviruksesta saa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuilta.

Voit myös soittaa yleiseen neuvontapuhelimeen 0295 535 535 arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Neuvonta on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät voi hakea tietoa internetistä.

Kysymyksiä voi lähettää myös tekstiviestillä numeroon 050 902 0163. Tekstiviestipalvelu on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn vuoksi voi puhua puhelimessa.

Alueilla on myös omat neuvontapuhelimet, joista saa tietoa.

Täällä THL kertoo, miten voit omalla toiminnallasi hillitä koronaviruksen leviämistä ja lievittää siitä aiheutuvaa huolta sekä miten toimit, jos sairastut tai läheisesi sairastuu.

Jos sinulla on koronaan viittaavia oireita tai tuntemuksia, tee poirearvio verkossa osoitteessa Omaolo.fi.

Jos oireiden takia mietit päivystykseen lähtöä, soita ensin päivystysapuun 116117 tai oman alueesi terveysneuvontaan.

Henkeä uhkaavassa hätätilanteessa soita aina hätänumeroon 112.

Lähteet: Valtioneuvosto, THL ja sosiaali- ja terveysministeriö

Uusimmat

Fingerpori

comic