Uutiset

Aurinkomatkat perui elokuun matkoja viime hetkellä – Koronatartuntojen määrä kasvaa Espanjassa

Matkatoimistot myyvät matkoja nyt talvikaudelle siinä toivossa, että pandemiatilanne kohenee.
Espanja on suomalaisille suosittu syyslomakohde. Kuva: epa08554545
Espanja on suomalaisille suosittu syyslomakohde. Kuva: epa08554545

Aurinkomatkat perui maanantaina elokuun matkat Espanjaan, Kroatiaan ja Turkkiin. Matkatoimiston oli alun perin tarkoitus aloittaa matkat Costa del Soliin, Alanyaan, Splitiin ja Dubrovnikiin elokuun alusta lähtien, vaikka hallitus suosittelee tarpeettoman matkustamisen välttämistä alueille koronatilanteen vuoksi.

Aurinkomatkojen viestinnästä kerrottiin Talouselämälle vielä perjantaina, että ”tällä hetkellä kohdemaillamme on täysi valmius ottaa niin oppaamme kuin asiakkaamme turvallisesti vastaan.”

– Olemme pitäneet matkakohteita myynnissö koko pandemian ajan, mutta matkoja on asteittain peruttu epidemiatilanteen mukaan. Aurinkomatkat ei toistaiseksi ole järjestänyt matkoja kohteisiin, joihin matkustamista hallitus kehottaa välttämään, Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Kousa kertoo Lännen Medialle.

– Tänään tulivat voimaan valtioneuvoston uudet matkustussuositukset, joista halusimme varmistua. Päätökseen vaikutti kokonaistilanne – onko matkustaminen alueelle turvallista, onko kysyntää ja onko toiminta liiketoiminnallisesti kannattavaa.

Matkatoimisto seuraa lähiviikkoina, miten tilanne kehittyy syyskuun osalta. Kousan mukaan matkojen järjestämistä maihin, joihin matkustamista hallitus suosittelee välttämään, voidaan esimerkiksi alueellisen hyvän epidemiatilanteen perusteella harkita.

– Matkoista päätettäessä otetaan huomioon kokonaisvaltainen tilanne: mikä pandemiatilanne on, millainen matkan kysyntä on ja voidaanko loma järjestää pandemian puitteissa alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti. Meillä ei ole mitään intressejä viedä ihmisiä alueille, joilla pandemia estäisi loman normaalin viettämisen.

THL: Matkustelu epidemia-alueilla lisää tartuntariskiä Suomessa

Tartuntojen määrä on noussut Espanjassa heinäkuussa. Viime perjantaina maassa todettiin 2 255 uutta tartuntaa, kun kesäkuussa päivittäisten uusien tartuntojen määrä liikkui muutamissa sadoissa. Kaikkiaan maassa on todettu 319500 tartuntaa. Myös Kroatiassa tartunnat ovat lähteneet uudelleen nousuun.

THL suositteli viimeksi maanantaina välttämään matkustamista maihin, joissa pandemiatilanne on Suomea huonompi.

– Suomalaisia tai Suomessa asuvia matkustaa myös sellaisiin maihin, joiden epidemiatilanne on meitä huonompi. Oleskelu tällaisessa maassa lisää riskiä koronavirustartunnalle verrattuna riskiin Suomessa, THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava sanoo tiedotteessa.

Espanjan Mallorcalle, Kroatiaan ja Turkkiin järjestää matkoja esimerkiksi Apollomatkat verkkosivujensa mukaan. Lännen Media ei tavoittanut Apollomatkoja kommentoimaan asiaa.

TUI ja Tjäreborg tähtäävät talvikauteen

Matkatoimistot TUI ja Tjäreborg eivät ole toistaiseksi järjestäneet matkoja Suomesta maihin, joiden matkustamista Suomesta kehotetaan välttämään.

– Kohdemaat päätetään aina lähtömaan viranomaisten suositusten mukaan, TUI:n Suomen viestintäjohtaja Laura Aaltonen kertoo.

Molemmat matkatoimistot järjestävät tällä hetkellä pakettimatkoja ainoastaan Kreetalle ja Rodokselle. TUI avaa matkat turvalliseksi maaksi luokitellulle Kyprokselle syyskuun alussa, Tjäreborg elokuun lopussa.

TUI ja Tjäreborg myyvät pakettimatkoja esimerkiksi Kanariansaarille talvikaudeksi lokakuun alusta lähtien. Aaltosen mukaan TUI:n matkat voidaan perua, mikäli matkustusrajoituksia ei ole siihen mennessä purettu.

Tjäreborgin tuotepäällikkö Jessica Virtasen mukaan talvikauden matkat todennäköisesti perutaan, mikäli matkustusrajoitukset jatkuvat. Tämä voi kuitenkin riippua siitä, mikä saarten alueellinen tilanne on tuolloin. Suomi asettaa matkustusrajoitukset maakohtaisesti. Esimerkiksi Espanjan tartuntaryppäät keskittyvät mantereelle.

– Seuraamme tilannetta Espanjassa ja katsomme, miten viranomaiset mieltäisivät matkustamisen alueelle.

Konsulipäällikkö: ”Me emme voi kieltää kenenkään matkustamista minnekään”

Konsulipäällikkö Pasi Tuomisen mukaan ulkoministeriö voi ainoastaan antaa terveysviranomaisten arvioihin perustuvia suosituksia matkustamisen suhteen, eikä sen kummemmin puuttua matkanjärjestäjien toimintaan.

– Ulkoministeriö antaa matkustussuosituksia, ainoastaan suosituksia, me emme voi kieltää kenenkään matkustamista minnekään.

– Jokainen päättää itse onko matkustaminen välttämätöntä vai ei. Me emme päätä, kenen matkustaminen välttämätöntä.

Tuomisen mukaan ulkoministeriö lähtökohtaisesti suosittelee aina matkustusilmoituksen tekemistä sekä matkavakuutuksen ja erityisesti matkasairausvakuutuksen ottamista. Hän huomauttaa, että koronatilanne ei tule enää yllätyksenä, mikä saattaa vaikuttaa vakuutuskorvauksen saamiseen koronatartuntatapauksessa.

Matkustaminen suositusten vastaisesti ei epää keneltäkään konsulipalveluita.

– Annamme tarvittaessa tietoja siitä, miten paikallinen terveydenhuolto toimii, otamme yhteyttä omaisiin ja avustamme mahdollisesti asiakasta siinä, että hän tai omainen maksaa laskunsa itse.

Noin 2800 suomalaista on matkustusilmoitusten perusteella matkustanut Espanjaan kesäkuun alun ja heinäkuun 26. päivän välillä. Ulkoministeriöstä muistutetaan, että vain pieni osa matkailijoista tekee matkustusilmoituksen.

Matkustussuositukset

Uudet matkustusrajoitukset astuivat voimaan 27. heinäkuuta.

Maahantulon rajoituksista voidaan luopua Suomen ja sellaisten maiden välisessä liikenteessä, joissa koronaviruksen ilmaantuvuus on ollut korkeintaan 8 uutta tautitapausta 100 000:ta henkilöä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana.

Sisärajavalvontaa ei ole Suomen ja Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian, Liettuan, Alankomaiden, Belgian, Italian, Kreikan, Liechtensteinin, Maltan, Saksan, Slovakian ja Unkarin välisessä liikenteessä. Näistä maista saa matkustaa Suomeen ilman suositusta omaehtoisesta kahden viikon karanteenista.

Valtioneuvosto päätti istunnossaan 23. heinäkuuta palauttaa sisärajavalvonnan uudelleen käyttöön Suomen ja Itävallan, Slovenian ja Sveitsin väliseen liikenteeseen. Näissä maissa tautitapausten määrät ovat edellisen arvioinnin jälkeen kääntyneet kasvuun.

Lähde: Sisäministeriö

Fingerpori

comic