Uutiset

Australia alkaa jälleen viedä turvapaikanhakijoita Joulusaarelle – kiistelty keskus suljettiin viime vuonna

Turvapaikanhakijat katselivat tiedotusvälineiden edustajia Australian vastaanottokeskuksen aidan takaa Manusin saarella Papua-Uudessa-Guineassa vuonna 2014. Kuva: EOIN BLACKWELL

Australia avaa uudelleen kiistanalaisen vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijoille Joulusaarella.

Asiasta ilmoitti pääministeri Scott Morrison sen jälkeen, kun hallitus oli kärsinyt historiallisen tappion lakiäänestyksessä maan edustajainhuoneessa.

Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimisto Reuters ja BBC.

Edustajainhuone hyväksyi tiistaina yhden äänen enemmistöllä lain, joka antaa vastaanottokeskuksissa pidettäville turvanpaikanhakijoille oikeuden sairaanhoitoon Australiassa.

Australia on pitänyt vastaanottokeskuksia Papua-Uudessa-Guineassa ja Naurussa vuodesta 2013. Niissä on yhteensä noin 1 000 naista ja miestä.

Aiemmin Australialla oli keskus myös maahan kuuluvalla Joulusaarella, joka sijaitsee 2 600 kilometrin päässä mannermaasta. Joulusaaren keskus toimi vuosina 2003–2017, jolloin siellä oli toistuvasti protesteja ja mellakoita.

Hallitusta syytetään pelon lietsomisesta

Pääministeri Morrisonin mukaan edustajainhuoneen päätös pakottaa hallituksen avaamaan keskuksen jälleen Joulusaarelle. Hänen mukaansa lakimuutos tuo lisää Australiaan pyrkiviä turvapaikanhakijoita.

Australia lähettää Papua-Uuden-Guinean ja Naurun keskuksiin turvapaikanhakijat, jotka pelastetaan mereltä. Australia väittää, että he eivät koskaan voi tulla asumaan maahan.

Aiemmin turvapaikanhakijat eivät saaneet sairaanhoitoa Australiassa kuin hätätapauksissa.

Maahanmuuttoministeri David Coleman sanoi sunnuntaina, että toteutuessaan laki veisi menneeseen, jolloin tuhannet turvapaikanhakijat matkaisivat Indonesiasta salakuljettajien veneillä Australiaan.

Vastapuoli syytti hallitusta pelon lietsomisesta ja muistutti, että lakimuutos koskee vain ihmisiä, jotka ovat jo Tyynenmeren leireillä.

– Uusi laki ei toimi houkuttimena ihmisille lähteä sieltä, missä he ovat, ja yrittää päästä Australiaan, koska se ei koske heitä, sanoi edustajainhuoneen jäsen Kerryn Phelps Reutersin mukaan.

YK:n mukaan olot ”epäinhimillisiä”

Australian ulkomailla sijaitsevat vastaanottokeskukset ovat herättäneet paljon arvostelua. Esimerkiksi YK pitää niiden oloja ”epäinhimillisenä”.

Viime vuonna uutisoitiin lasten mielenterveysongelmista Naurun keskuksessa. Jotkut lapset olivat jopa yrittäneet itsemurhaa.

BBC:n mukaan monet lapsista olivat eläneet koko elämänsä leirissä. Arviolta kolmekymmentä lasta kärsi niin sanotusta periksianto-oireyhtymästä, joka on reaktio vakavaan traumaan ja joka voi uhata henkeä, koska lapsi voi lopettaa syömästä ja juomasta.

Aiemmin oireyhtymää havaittiin muun muassa pakolaislasten keskuudessa Ruotsissa.

Naurun kriisi johti nyt hyväksytyn lakimuutoksen valmisteluun.

Lisäksi viime vuonna Australiassa käynnistyi kampanja, jonka tavoitteena oli saada kaikki lapset pois Naurulta. Pian hallitus päätti siirtää lapset Australiaan.

Helmikuun alussa CNN-kanava uutisoi, että viimeiset neljä lasta perheineen pääsevät muuttamaan Yhdysvaltoihin.

Uusimmat

Fingerpori

comic