Uutiset

Australia haluaa lääkekannabiksen ykkösviejäksi

Australia kertoi torstaina, että maa aikoo olla neljäs maa, joka laillistaa lääkkeeksi käytettävän marihuanan viennin. Lääkekannabiksella on arviolta noin 55 miljardin dollarin maailmanlaajuiset markkinat.

Kannabiksen viljely on Australiassa toistaiseksi suhteellisen pienimuotoista, sillä kannabiksen viihdekäyttö on edelleen kiellettyä. Lääkekannabiksen käyttö sen sijaan sallittiin viime vuonna.

-Tavoitteemme on hyvin selvä: annamme viljelijöillemme parhaimman mahdollisuudet, jotta olisimme maailman suurin kannabiksen viejä, sanoi terveysministeri Greg Hunt toimittajille Melbournessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Noin kymmenen australialaisen kannabistuottajan osakkeiden arvo nousi julistuksen jälkeen. Cann Groupin, AusCann Groupin ja BOD Australian osakkeet nousivat yli 20 prosenttia ja löivät ennätyksiä.

Cann Groupin toimitusjohtajan Peter Crockin mukaan lääkekannabiksen tuottaminen on haasteellista, sillä sen käyttöä valvotaan kotimaisilla markkinoilla. Cann Group kasvattaa kannabista lääke- ja tutkimuskäyttöön.

-Vaikka potilaiden määrä kasvaa, on lääkekannabiksen käyttö edelleen hyvin vähäistä. Viennin mahdollisuus auttaa meitä kasvattamaan tuotantoa, sanoi Crock Reutersille.

Australialaisten potilaiden kysyntä tulisi kuitenkin täyttää ennen kuin lääkekannabista voitaisiin viedä ulkomaille.

Australian hallituksen ehdotus tarvitsee vielä parlamentin hyväksynnän. Parlamentti palaa päätöksenteon äärelle lomatauolta helmikuussa. Maan pääoppositiopuolue, Australian työväenpuolue, saattaa tukea lakiehdotusta. Jos ehdotus hyväksytään, voi vienti alkaa jo muutaman kuukauden päästä.

Toistaiseksi vain Uruguay, Kanada ja Alankomaat ovat laillistaneet lääkekannabiksen viennin ulkomaille. Israel on kertonut, että se aikoo sallia viennin tulevien kuukausien aikana. Lisäksi useat muut maat, kuten Saksa ja 29 Yhdysvaltojen liittovaltioista, on hyväksynyt lääkekannabiksen käytön.

Toistaiseksi Australia ei julkaise tietoja kannabiksen tuotannosta, mutta Sydneyn yliopisto on arvioinut, että tuotannon arvo maassa olisi noin sata miljoonaa Australian dollaria. Esimerkiksi Kanada on arvioinut lääkekannabiksen tuotannon arvoksi vuosittain noin 4 miljardia Kanadan dollaria. Yhdysvaltalainen konsulttiyhtiö Grand View Research arvoi viime vuonna, että maailmanlaajuisesti lääkekannabiksella olisi noin 55,8 miljardin dollarin markkinat vuoteen 2025 mennessä.

Suomessa käyttö vähäistä

Kiinnostus lääkekannabiksen käyttöön alkoi jo 1980- ja 1990 -lukujen vaihteessa.
Kannabiksen ainesosien on todettu vaikuttavan hyödyllisesti MS-tautiin liittyvien lihasjänteyden häiriöiden hoidossa ja pitkittyneissä kiputiloissa. Lisäksi se voi auttaa syöpähoitoihin liittyvässä pahoinvoinnissa.
Toistaiseksi tutkimukset lääkekannabiksen hyödyistä ovat vielä alussa. Pitkäaikaisella lääkekannabiksen käytöllä voi olla merkittäviä haittavaikutuksia.
Toistaiseksi on olemassa myös lääkeaineita, jotka ovat kannabinoideja käyttökelpoisempia lääkeaineita.
Suomessa kannabishoidon piirissä on muutama sata potilasta. Hoito aloitetaan vain muiden mahdollisten hoitomuotojen osoittauduttua tehottomaksi.
Katukannabis eroaa lääkekannabiksesta, eikä sovellu itsehoitolääkkeeksi.
Lähde: THL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic