Uutiset

Australia ja Singapore pitävät 737 MAX -konetyypin toistaiseksi maassa – USA:n lentoviranomainen vakuutti sen olevan turvallinen lentää

Kiinalainen Air China sai ensimmäisen Boeing 737 MAX 8 -koneen viime joulukuussa. Nyt Australia, Kiina, Singapore ja Indonesia pitävät kyseisen konetyypin maassa toistaiseksi. Kuva: STRINGER
Kiinalainen Air China sai ensimmäisen Boeing 737 MAX 8 -koneen viime joulukuussa. Nyt Australia, Kiina, Singapore ja Indonesia pitävät kyseisen konetyypin maassa toistaiseksi. Kuva: STRINGER

Australia ja Singapore liittyivät tiistaina maihin, joissa Boeing 737 MAX -koneilla ei toistaiseksi lennetä.

Kyseinen konetyyppi on ollut kahdessa tuhoisassa turmassa viiden kuukauden sisällä. Sunnuntaina Ethiopian Airlinesin matkustajakoneen turmassa kuoli 157 ihmistä Etiopiassa. Lokakuussa 189 ihmistä menehtyi Lion Airin turmassa Indonesiassa.

Viimeisimmän turman jälkeen myös Kiina ja Indonesia ovat päättäneet, että Boeing 737 MAX -koneet jäävät maahan.

Australian lentoviranomainen ilmoitti, että kyseessä on väliaikainen päätös ja se vaikuttaa lentoihin Australiaan ja sieltä pois.

Singaporessa päätös vaikuttaa näihin lentoyhtiöihin: SilkAir, China Southern Airlines, Garuda Indonesia, Shandong Airlines ja Thai Lion Air.

Kansainvälisen ilmakuljetusliiton IATA:n pääsihteeri Alexandre de Juniac sanoi tiistaina, että Ethiopian Airlinesin turmasta täytyy saada tutkinta valmiiksi ennen kuin siitä vedetään johtopäätöksiä.

– Olemme aina olleet sillä kannalla, että odotamme tutkinnan tuloksia ennen johtopäätösten tekoa, Juniac sanoi toimittajille Singaporessa Reutersin mukaan.

IATA edustaa 260:tä lentoyhtiöitä maailmanlaajuisesti.

BBC:n mukaan Lion Airin turman tutkijat ovat kertoneet, että lentäjät olivat ponnistelleet koneen automaattisen järjestelmän kanssa, jonka tarkoitus on estää koneen sakkaaminen.

Kyseessä on uusi toiminto koneessa.

Ei ole vielä selvillä, oliko sakkauksen estojärjestelmä syynä sunnuntain turmaan.

Päivitys tulossa koneeseen

Amerikkalainen konevalmistaja Boeing kertoi, että 737 MAX 8 -koneiden ohjelmistoja päivitetään seuraavien viikkojen kuluessa.

Yhtiö kertoi, että se oli useiden kuukauden ajan kehittänyt päivitystä, joka on ”suunniteltu tekemään jo valmiiksi turvallinen lentokone vielä turvallisemmaksi”.

Boeing ei viitannut sunnuntain turmaan, kun se kertoi ohjelmistopäivityksestä. Yhtiö otti kuitenkin osaa turmassa kuolleiden läheisille.

Yhdysvaltain lentoviranomainen FAA ilmoitti lentoyhtiöille maanantaina, että 737 MAX 8 -kone on yhä turvallinen lentää.

FAA kertoi muun muassa keräävänsä tietoa turmasta ja ryhtyvänsä toimiin, mikäli se huomaisi turvallisuusongelmia.

Uusimmat

Fingerpori

comic