Uutiset

Australia järjestää kansanäänestykseen alkuperäisväestön perustuslaillisesta asemasta

Äänestyksestä vastaava ministeri on ensimmäinen maan alkuperäisväestöön lukeutuva ihminen, joka on noussut hallitukseen.
Kansanäänestystä hoitava ministeri Ken Wyatt (vas.) on ensimmäinen Australian alkuperäiskansojen edustaja maan hallituksessa. Kuva: ALAN PORRITT
Kansanäänestystä hoitava ministeri Ken Wyatt (vas.) on ensimmäinen Australian alkuperäiskansojen edustaja maan hallituksessa. Kuva: ALAN PORRITT

Australian hallitus on sitoutunut järjestämään kansanäänestyksen maan alkuperäisväestön huomioinnista perustuslaissa. Äänestys on tarkoitus järjestää kolmen vuoden kuluessa, kertoo Australian yleisradioyhtiö ABC.

Aloitteen esitteli maan alkuperäisväestön asioista vastaava ministeri Ken Wyatt. Hänen mukaansa hallitus ja oppositio päättävät tarkasta kysymyksenasettelusta yhdessä.

– Aion edistää ja esittää yhteistä vaihtoehtoa, jotta voimme järjestää kansanäänestyksen perustuslaillisesta huomioinnista tämän parlamenttikauden aikana, Wyatt sanoi puheessa pääkaupunki Canberrassa Reutersin mukaan.

Maan seuraavat vaalit järjestetään vuonna 2022. Väljälle aikataululle on Wyattin mukaan tarvetta huolellisen valmistelun vuoksi.

– Meidän pitää hyväksyä kansanäänestyksen pragmaattinen puoli. Lisäksi kansakuntamme henkisen tilan puolesta toivoisin kansanäänestyksen onnistuvan kuin tulevan hylätyksi, hän sanoi ABC:n mukaan.

Taustalla vaatimus parlamentaarisesta elimestä

Alkuperäiskansojen asema Australiassa on ollut pitkän kiistelyn kohteena.

Vuonna 2017 yli 250 alkuperäisväestön johtajaa kokoontui Ulurulle eli Ayers Rockille vaatimaan parlamenttiin omaa toimielintä, joka osallistuisi alkuperäisasukkaita koskevien lakien säätämiseen. Hallitus hylkäsi esityksen sillä perusteella, että se olisi käytännössä tarkoittanut kolmannen kamarin luomista parlamenttiin alahuoneen ja senaatin ohella.

Ulurun tapaamisessa alkuperäiskansojen edustajat tyrmäsivät perustuslaillisen huomioinnin merkityksen symbolisena eleenä.

Nyt Wyatt kertoi, että hallitus pyrkii konkreettisiin toimiin, jotta maininta ei jää pelkäksi kuolleeksi kirjaimeksi. Hän sanoi työstävänsä vaihtoehtoa, joka hyödyntäisi olemassa olevien alkuperäisjärjestöjen toimintaa.

”Varastetun sukupolven” lapsi ministerinä

Alkuperäiskansoilla on pitkä historia Australiassa ennen vuonna 1788 alkanutta brittiasutusta. Saaren vanhimmat luurankolöydöt ovat arviolta 50 000 vuoden takaa, ja asutusta on eri arvioiden mukaan ollut kymmeniätuhansia vuosia aiemminkin.

Australiassa keskustellaan usein alkuperäisväestön kokemien vääryyksien huomioinnista ja hyvittämisestä. Britit vakiinnuttivat asemansa aboriginaalien mailla rajaseutusodissa. 1900-luvun alkupuolella alkuperäisväestön ja eurooppalaisten yhteisiä lapsia otettiin huostaan, jota silloinen pääministeri Kevin Rudd pyysi anteeksi maansa puolesta vuonna 2008.

Kansanäänestyksestä vastuussa oleva Wyatt on itse huostaan otetun äidin lapsi, jolla on myös englantilaisia, irlantilaisia ja intialaisia sukujuuria.

Wyatt on ensimmäinen taustaltaan Australian alkuperäiskansoihin lukeutuva henkilö, joka on maassa valittu parlamentin alahuoneeseen tai hallitukseen. Hän nousi parlamenttiin vuonna 2010 ja aloitti ministerin tehtävässä toukokuun lopulla.

Aiempi äänestys läpi selvin luvuin

Australian alkuperäisväestöön kuuluu aboriginaalien ohella Torresinsalmen saarilla asuva alkuperäiskansa. Torresinsalmi sijaitsee maan pohjoispuolella, Australian ja Papua-Uuden-Guinean välissä.

Vuoden 2016 väestönlaskennassa 650 000 ihmistä lukeutui näiden alkuperäiskansojen edustajiin. He muodostivat Australian 23,4 miljoonan asukkaan väestöstä noin kolmen prosentin osuuden.

Alkuperäiskansojen asemasta on äänestetty maassa jo kerran aiemmin. Vuonna 1967 järjestetty äänestys mahdollisti heidän asemansa huomioivan erityislainsäädännön toteuttamisen. Australialaiset hyväksyivät esityksen 90 prosentin kannatuksella.

Vain viidennes äänestyksistä hyväksytty

Australian lainsäädäntö vaatii kansanäänestystä perustuslain muuttamiseksi. Maassa on voimassa äänestyspakko.

Vuonna 1901 muodostetun liittovaltion historiassa kansalta on kysytty mielipidettä 44 kysymyksessä, viimeksi vuonna 1999.

Usein kansa äänestää kerralla monesta ehdotuksesta, joten äänestyskertoja on ollut vain 14.

Esimerkiksi vuonna 1999 australialaisilta kysyttiin maan hallitusmuodon muuttamista presidentin hallitsemaksi tasavallaksi sekä perustuslakiin lisättävästä esipuheesta. Kansa hylkäsi molemmat ehdotukset, ensimmäisen 55 prosentin ja jälkimmäisen 60 prosentin vastustuksella.

Ehdotuksen hyväksyminen vaatii taakseen enemmistöä kaikilta äänestäjiltä sekä vähintään neljässä kuudesta osavaltiosta.

Äänestetyistä aiheista vain kahdeksan on mennyt läpi.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti