Uutiset

Australia sallimassa kahdeksan Isis-lapsen paluun maahan

Pääministeri Morrison: Lapsia ei pidä rangaista vanhempiensa rikoksista
Australian pääministeri Scott Morrison on vahvistanut tiedon lasten pelastamisesta. Pääministerin mukaan päätöstä lasten palauttamisesta kotimaahan ei tehty kevein perustein. Kuva: EPA

Australia on sallimassa kahdeksan niin sanotun Isis-lapsen paluun Australiaan, kirjoittaa muun muassa Guardian.

Lapset on haettu pois Pohjois-Syyriassa sijaitsevilta leireiltä. Guardianin mukaan lapset siirtyivät Irakin Kurdistaniin sunnuntaina iltapäivällä australialaisten viranomaisten saattelemana, mutta turvallisuussyistä tarkempia tietoja heidän olinpaikastaan ei kerrottu.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun australialaisten vierastaistelijoiden lapsia on pelastettu Pohjois-Syyrian leireiltä.

Lapsista viisi on australialaisen Isis-taistelijan Khaled Sharroufin perheenjäseniä. Sharrouf nousi maailmanlaajuisesti otsikoihin valokuvasta, jossa hänen pieni poikansa pitelee irti leikattua päätä.

Leireiltä pelastettiin Sharroufin alle 10-vuotias poika ja kaksi tytärtä, joista 17-vuotias Zainab-tytär on viimeisillään raskaana. Lisäksi mukana on Zainabin kaksi lasta.

Loput kolme pelastettua ovat Melbournesta lähtöisin olevan vierastaistelijan Yasin Rizvicin ja hänen vaimonsa Fauzia Khamal Bachan lapsia.
Kaikki pelastetut ovat suuntaamassa Australiaan, mutta raskaana olevan Sharroufin tyttären paluu saattaa viivästyä lähestyvän synnytyksen vuoksi.

Vanhemmat kuolivat Syyriassa

Australian pääministeri Scott Morrison on vahvistanut tiedon lasten pelastamisesta. Pääministerin mukaan päätöstä lasten palauttamisesta kotimaahan ei tehty kevein perustein.

–  Kuten olen toistuvasti sanonut, hallitukseni ei vaaranna yhdenkään australialaisen henkeä. On halveksittava teko vanhemmilta saattaa lapset vaaraan viemällä heidät sotatoimialueelle. Lapsia ei kuitenkaan pidä rangaista vanhempiensa rikoksista, Morrison sanoi.

Sharrouf ja hänen vaimonsa Tara Nettleton veivät viisi lastaan Syyriaan vuonna 2014. Vaimo kuoli sairauteen seuraavana vuonna, ja Sharroufin uskotaan kuolleen vuonna 2017 Yhdysvaltojen ilmaiskussa. Myös pariskunnan kahden alle 10-vuotiaan pojan kerrotaan kuolleen samassa iskussa.

Yasin Rizvic kuoli vuonna 2016 ja Fauzia Khamal Bacha hieman myöhemmin, kuten myös heidän nuorin poikansa. Kaikki elossa olevat kolme lasta ovat alle 12-vuotiaita.

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic