Uutiset

Australian tiedustelupalvelut lyttäävät USA:n todisteet koronaviruksen alkuperästä – USA epäilee viruksen levinneen laboratoriosta

Guangzhoun torilla Kiinassa myyjät olivat varustautuneet hengityssuojaimin maanantaina. Kuva: epa08400759
Guangzhoun torilla Kiinassa myyjät olivat varustautuneet hengityssuojaimin maanantaina. Kuva: epa08400759

Australian tiedustelupalvelut ovat kyseenalaistaneet todisteet, jotka Yhdysvaltain mukaan jäljittävät koronaviruspandemian synnyn laboratorioon Wuhanissa Kiinassa.

Lähteet Australian tiedustelupalveluista kertoivat asiasta The Sydney Morning Herald – ja The Age -lehdille. Heidän mukaansa amerikkalaisten muille maille jakama asiakirja perustuu enimmäkseen mediatietoihin, eikä sisällä tiedustelutietoa.

Tiedotusvälineiden eri maista kerrotaan käyttäneen 15-sivuista asiakirjaa lähteenä, kun ne ovat uutisoineet epäilyistä, joiden mukaan Kiina olisi yrittänyt peitellä pandemian alkuperää.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi sunnuntaina, että ”valtava todistusaineisto” viittaa pandemian alkaneen kiinalaisesta laboratoriosta.

Viime viikolla Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset kertoivat, ettei uusi koronavirus ole ihmisten tekemä tai geneettisesti muunneltu. Pompeon mukaan tämä tieto ei kuitenkaan ole ristiriidassa sen kanssa, että koronavirus pääsi valloilleen laboratoriosta.

Pompeo on syyttänyt Kiinaa siitä, että se yritti salata viruksen leviämisen laajuuden ja vakavuuden. Presidentti Donald Trumpin hallinto on laatimassa Kiinalle sanktioita pandemian takia.

Virus levisi todennäköisimmin eläintorilta

Australialaiset tiedustelupalvelut kertoivat lehdille, että Australialle ei ole jaettu todisteita, joiden mukaan wuhanilainen viruslaboratorio olisi pandemian alkulähde.

Tiedustelupalvelut eivät ole kuitenkaan pystyneet sulkemaan pois laboratoriota koronaviruksen lähtöpaikkana. Ne pitävät todennäköisimpänä, että virus lähti liikkeelle Huananin eläintorilta.

Kiinan viranomaiset ovat kiistäneet väitteet, että koronavirus olisi peräisin laboratoriosta.

Kiina kielsi villieläinten syömisen helmikuussa, jolloin maassa elettiin epidemian huippua. Se ei ole kuitenkaan kieltänyt eläinten myyntiä lääkkeeksi.

WHO ei ole saanut todisteita USA:lta

Maailman terveysjärjestö WHO otti kantaa asiaan maanantaina. WHO:n Pompeon väitteet ”perustuvat arvailuun”.

– Emme ole saaneet Yhdysvaltain hallitukselta mitään tutkimusaineistoon perustuvia todisteita viruksen alkuperästä. Joten meidän näkökulmasta tämä perustuu arvailuun, sanoi johtava epidemiologi Mike Ryan tiedotustilaisuudessa Reutersin mukaan.

Ryan sanoi, että näyttöön perustavana järjestönä WHO on kiinnostunut mistä tahansa tiedosta, joka kertoo viruksen alkuperästä.

Ryanin mukaan asiantuntijat ovat kertoneet WHO:lle, että viruksen geneettinen perimä näyttää sen olevan ”luonnollista alkuperää”. Hänen mukaansa tieteen, ei politiikan, tulisi olla etusijalla, kun tietoa vaihdetaan asiasta kiinalaisten tutkijoiden kanssa.

Koronaviruksen uskotaan syntyneen lepakoissa ja siirtyneen ihmisiin välittäjäeläimen kautta.

Tohtori Maria van Kerkhove sanoi, että olisi tärkeää selvittää tällaisiin siirtymisiin kykenevien virusten välittäjäeläimet. Reutersin mukaan van Kerkhove kuuluu WHO:n virusasiantuntijoihin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti