Uutiset

Australian Victoriassa katastrofitila – Viime vuosi oli Australian historian kuumin ja kuivin

BBC:n mukaan metsäpalot ovat pyyhkineet osavaltiossa 1,2 miljoonan hehtaarin kokoisen alueen yli. Kuva: EPA

Australiassa Victorian osavaltion katastrofitilaa on jatkettu tulevien vaarallisten palo-olosuhteiden takia, uutisoi muun muassa paikallinen yleisradioyhtiö SBS. Sääolosuhteiden odotetaan pahenevan torstain jälkeen.

Australian kaakkoisnurkassa sijaitsevan osavaltion asukkaita on käsketty kiinnittämään huomiota varoituksiin hengenvaarasta, kun perjantaina tulipaloalueilla tulee olemaan äärimmäinen palovaara. Viranomaiset ovat kannustaneet ihmisiä lähtemään osavaltion itäosista ja vuoristoalueelta.

BBC:n mukaan metsäpalot ovat pyyhkineet osavaltiossa 1,2 miljoonan hehtaarin kokoisen alueen yli. Victoriassa paloissa on kuollut kolme ihmistä, koko maassa 26 on menettänyt henkensä paloissa.

Australia on kärsinyt kuukausia jatkuneista maastopaloista. Syyskuun jälkeen maassa on palanut yli 2  000 asuintaloa ja palot ovat levinneet yli 80  000 neliökilometrin alueelle.

Kuivempaa kuin vuonna 1902

Viime vuosi oli Australian mittaushistorian kuumin ja kuivin, maan ilmatieteen laitos kertoo tiedotteessaan. Maan keskilämpötila oli 1,52 astetta tavallista korkeampi. Aikaisempi ennätys on vuodelta 2013 ja kuivuusennätys on vuodelta 1902.

–  Viime vuoden tammikuu oli Australian historian kuumin kuukausi, kun muutama viikko sitten joulukuussa näimme koko maan laajuisesti päivälämpötilaennätysten rikkoutuvan peräkkäisinä päivinä, laitoksen ilmastoseurannan johtaja Karl Braganza sanoi tiedotteessa.

Syyskuun jälkeen maassa on palanut yli 2  000 asuintaloa ja palot ovat levinneet yli 80  000 neliökilometrin alueelle.
Syyskuun jälkeen maassa on palanut yli 2  000 asuintaloa ja palot ovat levinneet yli 80  000 neliökilometrin alueelle. Kuva: EPA Syyskuun jälkeen maassa on palanut yli 2  000 asuintaloa ja palot ovat levinneet yli 80  000 neliökilometrin alueelle. Kuva: EPA

Tiedotteen mukaan Australiassa voidaan todennäköisesti odottaa yhtä kuumia vuosia kuin 2019.

Braganza sanoo tiedotteessa, että samaan aikaan itäisessä Australiassa sataa yhä vähemmän, mikä vaikuttaa kuivuuteen ja maastopaloihin. Hänen mukaansa ennätyskuiva ja -kuuma vuosi on yksi keskeisimmistä tekijöistä maan maastopalotilanteeseen.

Tiedotteen mukaan Australian sääolosuhteisiin vaikuttavat monet asiat, kuten Intian valtameren dipoli-ilmiö, jota on kutsuttu myös Intian valtameren El Ninoksi, sekä etelänavan stratosfäärin äkillinen lämpeneminen.

Tiedotteessa kerrotaan, että tammi–helmikuussa maan koillisosassa sijaitsevassa Queenslandin osavaltiossa koettiin poikkeuksellisia sateita.
Vertailukelpoinen lämpötilanmittaushistoria ulottuu Australiassa vuoteen 1910, sademääristä vertailukelpoisia tuloksia on vuodesta 1900.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic