Uutiset

Australian ylläpitämän pakolaisleirin viimeisetkin lapset lähetetään Naurun saarelta Yhdysvaltoihin

Presidentti Donald Trump hyväksyi vastentahtoisesti Barack Obaman neuvotteleman sopimuksen.
Australian maahanmuuttoministeri David Coleman puhui sunnuntaina medialle Naurun saarella olevien pakolaislasten lähettämisestä Yhdysvaltoihin. Kuva: BEN RUSHTON

Viimeiset Australian Nauru-saarelle viemät turvapaikkaa hakeneet lapset aiotaan viedä Yhdysvaltoihin, kertoi Australian hallitus maanantaina uutiskanava CNN:n mukaan.

Australian pääministeri Scott Morrison kertoi viimeisten neljän lapsen perheineen muuttavan Yhdysvaltoihin.

– Tämä on merkittävä virstanpylväs ja haluan kiittää kaikkia mukana olleita, Morrison sanoi sosiaalisessa mediassa julkaistussa videossa. Hän puolusti Australian politiikkaa, joka on ollut venepakolaisina maahan yrittävien siirtäminen Australian ulkopuolella oleviin leireihin.

Sopimuksen lapsiperheiden lähettämisestä Yhdysvaltoihin tekivät entinen pääministeri Malcom Turnbull ja Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama. Presidentti Donald Trump hyväksyi sopimuksen vastentahtoisesti.

Voimakasta kritiikkiä kohtelusta

Australiaa on kritisoitu voimakkaasti siitä, miten se kohtelee maahan pyrkijöitä. Turvapaikanhakijat lähetetään Naurulla tai Papua-Uuden-Guinean Manusin saarella oleville leireille. Edes he, joita pidetään lainmukaisina pakolaisina, eivät saa tulla Australiaan.

Pakolaiskeskuksen asukkien on kerrottu yrittäneen itsemurhaa, kärsivän mielisairauksista ja heitä on myös kuollut.

Elokuussa 12-vuotias poika lennätettiin leiriltä Australiaan sairaalaan kun hän oli ollut kaksi viikkoa syömälakossa.

– Nyt jotkut lapsista kieltäytyvät syömästä ja juomasta, he vain makaavat sängyssä. Lapsuuden ei pitäisi olla tällaista, kertoi Lääkärit ilman rajoja -järjestön psykiatri Natalia Hverta Perez sosiaalisessa mediassa julkaistulla videolla lokakuussa.

Word Vision Australia -järjestön johtava virkailija Claire Rogers sanoi, että Naurulla ja Manusilla on vielä yli tuhat ihmistä leireillä.

– Meidän luoksemme tulevia ihmisiä, jotka etsivät apua, ei saisi käyttää makaaberiin poliittiseen peliin, joka tappaa ihmisiä ja tekee lapsista sekä aikuisista kriittisesti sairaita, hän sanoi lausunnossaan.

Fingerpori

comic