Uutiset

Avi ja Valvira ovat törmänneet myös hoitajamitoituksella kikkailuun – Yksityiset yritykset kiistävät haamuhoitajat

Aluehallintoviranomaiset ja yksityiset palveluntuottajat käyvät jatkuvasti keskustelua siitä, mikä on riittävä määrä työntekijöitä hoiva-alan yrityksessä.
Yksityiset yritykset kiistävät haamuhoitajien käytön. Aluehallintoviranomainen vahvistaa SuPerin väitteen, että hoitajamitoituksella kikkaillaan sosiaali- ja terveysalan yrityksissä.

Myös aluehallintoviranomainen (avi) on törmännyt ilmiöön ”haamuhoitajista”.

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kertoi Lännen Medialle maanantaina, että yksityisissä sosiaali- ja terveyspalvelujen yrityksissä työvuorolistoille on kirjattu keksittyjä nimiä, entisiä työntekijöitä ja jopa menehtyneitä hoitajia. Näin hoitajamitoitus saadaan näyttämään paremmalta kuin se todellisuudessa on.

– Tosiasia on, että näin tehdään ja se on varsin ikävää. Puutumme niihin ilman muuta, toteaa sosiaali- ja terveysyksikön päällikkö Niina Siirilä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta tiistaina Lännen Medialle.

Avissa henkilöstömitoituksella kikkailua on huomattu erityisesti sosiaalihuollon yksiköissä. Niihin kuuluvat muun muassa vanhusten ja vammaisten hoito sekä päihde- ja mielenterveyspalvelut.

– Ryhdymme valvontatoimiin ja edellytämme, että henkilöstömäärä on todenmukainen.

Siirilän mukaan avi hoitaa valvontaa muun muassa valvontakäynneillä ja selvityspyynnöillä.

Jatkuvaa keskustelua yksityisten yritysten kanssa

Pirkanmaalla, Pohjanmaalla, Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Keski-Suomessa toimivan Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston sosiaalihuollon ylitarkastaja Saija Kujansuu kertoo, että he käyvät yksityisten palveluntuottajien kanssa jatkuvasti keskusteluja henkilöstön riittävästä määrästä.

– Yksiköt aikovat tosi pienellä henkilöstömitoituksella pyörittää arkea.

Henkilöstöluetteloa yritetään hänen mukaansa täydentää mahdollisimman monella nimellä, harvoin kuitenkaan entisillä työntekijöillä tai kuolleilla hoitajilla. Kujansuu kertoo, että hoitotyöhön esitetään yrityksen toisissa yksiköissä työskenteleviä hallinnon työntekijöitä, kuten henkilöstöpäälliköitä, johtajia ja talouspuolen väkeä.

Hoitajamitoituksissa kikkaillaan myös niin sanottujen nollasopimuslaisten eli tuntisopimuksilla työskentelevien henkilöiden työpanoksella.

– Heidät ilmoitetaan niminä, mutta heitä on vaikea laskea mitoitukseen, kun heillä ei ole tarkkaa tuntimäärää sopimuksissa.

Yritykset eivät myöskään lisää henkilökuntaa, vaikka asiakkaiden hoidon tarve kasvaisi. Viranomaisia huolestuttaa myös koulutetun henkilöstön riittävä määrä. Joskus keittäjiä ja siivoojiakin yritetään laskea hoivatyöhön mukaan.

Kujansuu arvelee tilanteen johtuvan rahasta.

– Henkilöstö on se, mikä palveluntuottajalle maksaa eniten. Palkkakulut ovat suuret, ja niissä yritetään tällä hetkellä säästää.

Haamuhoitajat ovat tuttu ilmiö Valvirassakin

Ylitarkastaja Elina Uusitalo Valvirasta ei osaa sanoa, kuinka suuresta ilmiöstä henkilöstömitoitusten kikkailussa on kyse.

– Kuitenkin sen verran isosta, että se on herättänyt meidän huomion täällä valvonnassa. Haamuhoitajat ovat tuttu ilmiö valvontaan tulleissa epäkohtailmoituksissa.

Ilmoituksia on tullut varsinkin viime aikoina.

– Suunnitellut ja toteutuneet työvuorolistat eivät välttämättä pidä paikkaansa. Tai siellä on listalla henkilöitä, jotka eivät työskentele siinä yksikössä.

Yksityiset yritykset kiistävät haamuhoitajat

Yksityisiä hoiva-alan yrityksiä ja järjestöjä edustava Hyvinvointiala HALI ry ilmoitti tiistaina, että heidän jäsenyritystensä toteutuneilla työvuorolistoilla ei ole käytetty haamuja.

Hoitajista on kuitenkin pulaa ja sijaisia vaikea saada.

– Vanhuspalveluiden yksiköissä on pakko käyttää ajoittain myös vuokratyövoimaa ja opiskelijoita. Työvuorolistan suunnitteluvaiheessa vuokratyöntekijän nimi ei aina ole tiedossa. Ihmisten aikataulut elävät ja listalla oleva nimi voi vaihtua pikaisellakin aikataululla toiseksi, kuitenkin ihan oikeaksi ihmiseksi, toteaa yhdistyksen elinkeinoasioiden johtava asiantuntija Aino Närkki.

Sosiaali- ja terveyspalveluja tuottava Pihlajalinna kertoo, että he eivät hyväksy haamuhoitajien merkitsemistä työvuorolistoihin.

– Tiedossamme ei ole tapauksia, joissa haamuhoitajia olisi merkitty työvuorolistoihin. Joissain tapauksissa työvuorosuunnitelman julkaisuhetkellä suunnitelmaan on merkitty vuoro, jolle ei ole vielä varmistunut tekijää. Kyseisen vuoron työntekijä päivitetään suunnitelmaan (mikäli ajallisesti mahdollista) vuoron tekijän varmistuttua. Työvuorototeumassa työntekijä ja työvuoro näkyvät aina toteutuneina kirjauksina, yhtiön henkilöstö- ja lakiasiainjohtaja Pauliina Rannikko kommentoi sähköpostitse.

Mehiläisen hoivapalveluista vastaava liiketoimintajohtaja Niklas Härus kommentoi asiaa niin ikään sähköpostilla.

– Suhtaudumme asiaan vakavasti. Emme käytä haamutyöntekijöitä.

Lännen Media ei tavoittanut tiistaina muita alan yksityisiä yhtiöitä.

Uusimmat

Fingerpori

comic