Uutiset

Avustusjärjestöt ovat aliarvioineet jemeniläisten tarvitsevan ruoka-avun suuruuden

Avun tarpeessa voi olla jopa 14 miljoonaa ihmistä, mikä tekee Jemenin nälänhädästä maailman pahimman sataan vuoteen.
Jemeniläinen kauppias valmistaa suolattuja kurpitsan siemeniä myyntiä varten Sanaassa 14. lokakuuta. Jemenissä on ruokaa, mutta se on liian kallista monille jemeniläisille.

Avustusjärjestöt ovat aliarvioineet Jemeniä uhkaavan nälänhädän laajuuden, kertoo brittilehti Guardian. Ruokaturvallisuusasiantuntijat kiirehtivät nyt korjaamaan Jemenia koskevia ennusteitaan.

Väärien laskelmien syynä on Jemenin valuutan nopea romahtaminen syyskuun alussa. Romahduksen seurauksena ruoan hinta on noussut tavoittamattomiin monelle jemeniläiselle. Tämä merkitsee 1,5–2 miljoonaa ihmistä lisää niiden joukkoon, joita nälänhätä uhkaa.

Avustusjärjestöjen mukaan suurimmassa hädässä ovat lapset. YK:n mukaan jopa 14 miljoonaa jemeniläistä on vaarassa, mikä tekee nälänhädästä maailman pahimman jopa sataan vuoteen.

– Jemenin kriisi on niin valtava mittasuhteiltaan, että meidän on oltava suora sen suhteen, pystymmekö toimimaan edessämme olevan asian kanssa, sanoi Guardianille
Lise Grande, YK:n Jemenin humanitaarinen koordinaattori.

– Edessämme on kirjaimellisesti satoja tuhansia, ehkä jopa miljoonia, jotka eivät ehkä selviä.

Britannia vie ruokaa ja aseita

Britannia ilmoitti tiistaina tarjoavansa lisäapua Jemenin nälkää näkeville lapsille. Ravinnon saanti varmistetaan näin 2,2 miljoonalle alle viisivuotiaalle.

Humanitaariset järjestöt suhtautuivat ilmoitukseen kyynisesti, sillä samaan aikaan Britannia myy aseita Saudi-Arabian johtamalle koalitiolle, joka käy sotaa Jemenissä huthi-kapinallisia vastaan.

Jemen ajautui sisällissotaan vuonna 2015 sen jälkeen kun Iranin tukemat huthi-kapinalliset valtasivat ison osan maasta, kuten pääkaupungin Sanaan. Saudi-Arabian johtama koalitio käynnistin sodan hutheja vastaan palauttaakseen presidentti Abdrabuh Mansur Hadin hallituksen valtaan. Koalitiota tukevat Yhdysvallat, Britannia ja Ranska.

Ruoka ja polttoaine liian kallista

Nälänhätä johtuu enemmän konfliktin aiheuttamista taloudellisista tekijöistä kuin suoranaisesta ruoan puutteesta. Jemenin valuutan arvon romahdus on tehnyt ruoasta kallista, samaan aikaan polttoaineiden hinnan nousu on tehnyt ruokakuljetuksista entistä kalliimpia.

Jemen on Lähi-idän köyhin maa, jossa jo noin 8,5 miljoonaa ihmistä on riippuvaisia Maailman ruokaohjelman avusta selvitäkseen hengissä. Nykyisen kehityksen jatkuessa avusta riippuvaisiksi voi tulla 5,6 miljoonaa uutta ihmistä.

Uusimmat

Fingerpori

comic