Uutiset

Axl Smith kuvasi naisia salaa, ja oikeudelta jäi uhrien salattuja nimiä tuomioon – Jutun tuomarille vaaditaan sakkoja virkarikoksesta

Helsingin hovioikeus käsittelee tuomarin virkarikossyytettä suljetuin ovin keskiviikkona. Syyttäjä vaatii tuomarille sakkoja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tuomari kiistää syyllistyneensä rikokseen.
Media seurasi tarkasti Axl Smithin salakatselusyytteitä koskevaa oikeudenkäyntiä alkuvuonna 2017 Helsingissä. Juttu puitiin suljetuin ovin. Kuva: Mauri Ratilainen

Syyttäjä vaatii Helsingin käräjäoikeuden tuomarille sakkorangaistusta siksi, että salattuja nimiä vuosi julkisuuteen Axl Smithin saamassa salakatselutuomiossa.

Tuomaria vastaan nostettiin syyte virkasalaisuuden rikkomisesta, ja syytettä käsitellään keskiviikkona ensimmäisenä oikeusasteena Helsingin hovioikeudessa. Muun muassa STT kertoi keskiviikkona, että Helsingin hovioikeus päätti käsitellä syytettä suljetuin ovin.

Syyte pohjautuu tuomioon, jonka entinen juontaja-muusikko Axl Smith sai salakatselusta.

Käräjäoikeus tuomitsi Smithin alkuvuonna 2017 vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen 30 salakatselusta, kahdesta yksityiselämään loukkaavan tiedon levittämisestä ja neljästä kunnianloukkauksesta.

Smithin saaman rangaistuksen pituutta puitiin myös Helsingin hovioikeudessa, mutta tuomio pysyi samana ja on sittemmin saanut lainvoiman. Hänet tuomittiin maksamaan myös vahingonkorvauksia uhreilleen.

Uhrien nimet määrättiin salattaviksi

Käräjäoikeudessa Smithiä koskeva oikeudenkäynti käytiin aikanaan suljetuin ovin, ja Smithin uhrien nimet oli oikeudessa määrätty pidettäväksi salassa.

Käräjäoikeuden medialle toimittamassa tuomion julkisessa versiossa jotkin nimet olivat jääneet näkyville.

Helsingin käräjäoikeus lähetti korjatun version pian perään ja kertoi tiedotteessa, että nimiä oli jäänyt tietoteknisistä syistä tuomioon. Uhreista osa teki nimien julkaisusta tutkintapyynnön poliisille.

Syyskuussa 2018 apulaisoikeuskansleri pyysi valtakunnansyyttäjää ryhtymään toimiin syytteen nostamiseksi tuomaria vastaan.

– Tietojen paljastuminen on ollut asianomistajille vahingollista, ja siitä on aiheutunut heille henkistä haittaa ja kärsimystä, haastehakemuksessa todetaan.

Rikosnimike tuottamuksellinen virkavelvollisuuden rikkominen viittaa siihen, että teon taustalla on huolimattomuus, ei tahallisuus. Tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta voidaan rikoslain mukaan tuomita varoitus tai enintään sakkoja.

Tuomari kiistää rikoksen

Haastehakemuksen ja tuomarin toimittaman kirjallisen vastauksen mukaan tapahtumien kulusta on vähän epäselvyyttä. Tuomari kertoi ennen julkaisua tarkistaneensa tuomion tekstistä salausten olevan kunnossa, mutta silti nimiä oli jäänyt tuomioon.

Tuomari kiistää syyllistyneensä rikokseen.

– Toiminta asiassa on ollut inhimillisen virheen seurausta, tuomarin puolustuksen toimittamassa kirjallisessa vastauksessa todetaan.

Hän kuitenkin jatkaa, että viimekätinen vastuu siitä, että tuomio on kunnossa, on hänellä.

– Päämieheni viaksi jää siis se, että hän ei ole huomannut muutamaa kohtaa yli 150-sivuisessa tuomiossa, jotka vielä olisi tullut salata, kirjallisessa vastauksessa todetaan.

Jutulle ei ole varattu muita käsittelypäiviä kuin keskiviikko.

 

Juttua korjattu 17.2. klo 13.45: Jutussa kirjoitettiin virheellisesti, että tuomaria syytetään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Oikea syyte on tuottamuksellinen virkasalaisuuden rikkominen.

Juttua päivitetty 13.2. kello 11.57: Otsikkoa ja ingressiä on päivitetty, ja juttuun on lisätty haastehakemuksesta syyttäjän seuraamuskannanotto ja perusteluita syytteelle sekä osuuksia tuomarin oikeudelle toimittamasta vastauksesta.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic