Uutiset

Baltian maat tuomitsevat jyrkästi Putinin päätöksen tunnustaa separatistialueet Itä-Ukrainassa

Viron pääministeri Kaja Kallas vaati lausunnossaan Venäjään kohdistuvia vahvoja sanktioita Euroopan unionilta. Lehtikuva// AFP / CHRISTOPHE GATEAU

Baltian maiden johtajat ovat tuominneet jyrkin sanoin Venäjän presidentti Vladimir Putinin eilisen päätöksen tunnustaa Donetskin ja Luhanskin separatistialueiden itsenäisyys Itä-Ukrainassa.

Viron pääministeri Kaja Kallas vaatii Venäjään kohdistuvia vahvoja sanktioita Euroopan unionilta Donetskin ja Luhanskin tunnustamisesta.

–  Venäjän ratkaisu rikkoo Minskin sopimuksia ja kansainvälistä oikeutta. Se myös luo tekosyyn laajentaa Ukrainaan kohdistuvaa aggressiota, Kallas kertoi tiedotteessa.

Liettuan pääministeri Ingrida Simonyte taas kertoi Twitter-tilillään, että Putin on ”pannut Kafkaa ja Orwelliakin paremmaksi”. Kirjailijat Franz Kafka ja George Orwell käsittelivät teoksissaan muun muassa autoritaaristen hallintojen vallankäyttöä.

–  Diktaattorin mielikuvituksella ja pohjanoteerauksilla ei ole rajoja. Ei valheita liian räikeitä, ei rajoja, joita ei voisi ylittää, hän kertoi.


Simonyten mukaan Putinin julistus saattaa vaikuttaa surrealistiselta demokraattiselle maailmalle.

–  Mutta siihen vastaaminen määrittää meitä tulevien sukupolvien silmissä.

Myös Latvian presidentin, pääministerin, ulkoministerin ja parlamentin puhemiehen yhteisessä lausunnossa Putinin julistus tuomittiin täysin.

–  Latvia vaatii kansainväliseltä yhteisöltä vahvimpia mahdollisia toimia Venäjän aggression pysäyttämiseksi ja avun tarjoamista Ukrainalle, lausunnossa kerrotaan.

EU:n johtajat: Putinin päätökseen reagoidaan yhtenäisesti, tiukasti ja päättäväisesti

Myös muissa länsimaissa on tuomittu laajalti Putinin päätös tunnustaa Itä-Ukrainan separatistialueiden itsenäisyys.

Euroopan unionin johtohahmot Ursula von der Leyen, Charles Michel ja Josep Borrell julkaisivat samansisältöisen tviitin, jonka mukaan Putinin päätös rikkoo räikeästi kansainvälistä oikeutta. EU ja sen kumppanit reagoivat Putinin päätökseen yhtenäisesti, tiukasti ja päättäväisesti osoittaen solidaarisuutta Ukrainaa kohtaan, tviitissä sanottiin.

Myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi maanantaina Venäjän päätöksen loukkaavan Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta. Guterresin mukaan se on myös ristiriidassa YK:n peruskirjan periaatteiden kanssa.

Japanin pääministerin Fumio Kishidan mukaan Venäjän toimia ei voi hyväksyä.

–  Jos hyökkäys toteutuu, toteutamme vahvoja vastatoimia, joihin kuuluu sanktioita, hän kertoi.

Intian YK-lähettiläs T.S. Tirumurti kehotti kaikkia osapuolia malttiin.

–  Ensisijaista on jännitteiden lieventäminen, jossa otetaan huomioon kaikkien maiden turvallisuusintressit ja joilla tähdätään pitkäaikaiseen rauhaan ja vakauteen alueella, hän kertoi.

Uusimmat

Fingerpori

comic