Uutiset

Bangladesh kehottaa kansalaisiaan etsimään töitä ulkomailta – joka toinen joutuu huijatuksi tai syrjityksi

Eurooppaan pyrkinyt teknikko joutui ihmiskaupan uhriksi Libyaan. Hän haaveilee kuitenkin yrittävänsä uutta lähtöä Eurooppaan, jotta voisi maksaa edellisen matkan velkansa.
Moni bangladeshilainen päätyy Libyaan, vaikka toivoo pääsevänsä Eurooppaan. Bangladeshilaisia siirtolaisia kuljetettiin pois, kun sota syttyi Libyassa keväällä 2011. Kuva: JIM HOLLANDER
Moni bangladeshilainen päätyy Libyaan, vaikka toivoo pääsevänsä Eurooppaan. Bangladeshilaisia siirtolaisia kuljetettiin pois, kun sota syttyi Libyassa keväällä 2011. Kuva: JIM HOLLANDER

Bangladeshilainen Komol Shohlagar toivoi elämänsä muuttuvan, kun hän vain pääsisi ulkomaille töihin.

Shohlagar, 33, halusi pyrkiä Eurooppaan, joten hän lähti Libyaan salakuljettajien matkassa.

Libyassa salakuljettajat kuitenkin ottivat hänet vangiksi ja kiristivät rahaa hänen perheeltään.

Shohlagar vapautui vasta, kun hänen perheensä maksoi salakuljettajille 14 000 dollaria. Perhe joutui lainaamaan rahat.

Kun Shohlagar palasi lopulta viime vuonna Bangladeshiin, hän oli työtön ja suurissa veloissa. Hänellä alkoi olla itsetuhoisia ajatuksia.

– Olin todella masentunut. Perheeni oli lainannut paljon rahaa pelastaakseen minut, Shohlagar kertoi Thomson Reuters Foundationin haastattelussa.

– Lainanantajat tulivat kotiimme joka toinen päivä ja uhkailivat meitä. Joskus ajattelin hirttäväni itseni.

Valtio rohkaisee lähtemään ulkomaille

Tuhansia kotiin jo palanneita bangladeshilaisia on huijattu ulkomailla, ja monet heistä ovat ihmiskaupan uhreja.

Ahdinkoa syventää, että kotona Bangladeshissa viranomaisapua ei juuri ole saatavissa. Asiasta kertovat avustusjärjestöt.

Koko maa on hyvin riippuvainen ulkomaille lähteneiden rahalähetyksistä. Bangladesh jopa virallisesti rohkaisee kansalaisiaan etsimään töitä ulkomailta.

Virallisen tilaston mukaan ainakin miljoona bangladeshilaista työskenteli ulkomailla vuonna 2017. Kyseessä on korkein luku tähän asti.

Bangladeshin sisäministeriössä työskentelevä virkamies Abu Bakar Siddique tiedostaa viranomaistoiminnan puutteet.

– Nyt tehtävämme on varmistaa uhrien paluu perheidensä luo, Siddique kertoo Thomson Reuters Foundationille.

– Teemme työtä tyttöjen eteen, jotka on kaupattu Intiaan. Meillä on myös turvataloja uhreille, mutta keskusteluapua emme ole onnistuneet järjestämään tehokkaasti.

Huijaukset ja syrjintä yleistä

Siirtolaisten oikeuksia tukeva järjestö Refugee and Migratory Movements Research Unit kertoi selvityksessä vuonna 2017, että joka toinen Bangladeshiin palannut siirtolainen oli kokenut ulkomailla petoksen tai alentavaa kohtelua.

Lähes joka viides puolestaan ei edes päässyt lähtemään ulkomaille, vaikka oli maksanut siitä.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan monet kotiinpalaajat joutuvat lähtemään ulkomaille uudestaan, jotta saavat maksettua velkansa.

– Koska lainanantajat painostavat lainan takaisinmaksua, siirtolaiset eivät pysty monesti asumaan kotonaan paluunsa jälkeen, kertoo Pravina Gurung IOM:sta Thomson Reuters Foundationille.

Gurungin mukaan kärsimys johtaa usein uuteen vaaralliseen yritykseen lähteä maasta, lisävelkoihin tai jopa itsemurhaan.

Teknikko pohtii uutta lähtöä

Nelikymppinen Mohammad Jakir Hossen työskenteli aiemmin teknikkona vaatetehtaassa. Hän halusi kuitenkin päästä Italiaan töihin ja maksoi matkasta välittäjälle ison summan.

Italian sijaan Hossen vietiin kuitenkin Libyaan, jossa hänet pakotettiin työskentelemään salakuljettajille.

Ihmiskauppaajat ottivat osan hänen palkastaan ja pitivät yllä valheellista toivoa siitä, että hän pääsisi vielä Italiaan.

Hossen pääsi lopulta palaamaan Bangladeshiin. Nyt hän myy hedelmiä katukojussa pääkaupungissa Dhakassa.

Nykyisillä tuloillaan hän pystyy hädin tuskin maksamaan takaisin 5 000 dollaria, jotka hän lainasi epäonnista Euroopan-matkaa varten.

Hossen tekisi kuitenkin kaiken uudestaan.

– Saatan olla hullu, mutta jos saan mahdollisuuden lähteä pois, otan uuden lainan. Viisi ihmistä, mukaan lukien äitini, on nyt riippuvainen minun tuloistani. Se, mitä ansaitsen, ei ole selvästi tarpeeksi, Hossen sanoo Thomson Reuters Foundationille.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti