Uutiset

Barcelonassa ihmiset vastustavat yhdessä terrorismia – ”Olemme muslimeja, emme terroristeja”

Sekä rasismia vastustavat ihmiset että uusnatsit ovat osoittaneet mieltä Barcelonassa. Turisteja ja paikallisia yhdistää suru.

-Meillä ei ole mitään tekemistä terrorismin kanssa. Olemme barcelonalaisia ja haluamme rauhaa, sanoo pakistanilainen Simon Afsan, 37, ja pitää kädessään kylttiä, jossa lukee ”Barcelonassa vastustamme terrorismia”.

Afsan muistuttaa, että hän on asunut Barcelonassa 15 vuotta ja kokee olevansa espanjalainen.

Afsan ja noin 30 muuta kaupungin muuta siirtolaisyhteisön jäsentä on tullut osoittamaan mieltä terrorismia vastaan Ravalin monikulttuuriseen kaupunginosaan. Pakistanilaisyhteisön järjestämään mielenilmauksen viesti on selvä: islam ei ole synonyymi terrorismille.

Muslimit ovat iskusta yhtä järkyttyneitä kuin syntyperäiset barcelonalaiset.

Mielenilmauksessa pidetään hiljainen hetki terrori-iskussa kuolleiden muistolle ja luetaan Pakistanin pääministerin surunvalittelut terrori-iskun uhrien omaisille.

Pian rauhalliseen mielenilmaukseen liittyy lisää ihmisiä. Joukossa on myös syntyperäisiä barcelonalaisia.

Aiemmin iltapäivällä La Ramblalla kokoontui kuitenkin myös toisenlainen joukko.

Ryhmä uusnatseja yritti järjestää mielenosoituksen iskupaikalla kävelykadulla. Pieni, mutta äänekäs ryhmä vaati muun muassa ”islamisaation pysäyttämistä” Espanjassa.

Paikalla oli myös rasismia vastustava joukko ja poliisi esti kahden vastakkaista ideologiaa edustavan ryhmän yhteenoton sekä uusnatsien etenemisen.

Tällä hetkellä Espanjassa on voimassa toiseksi korkein hälytystaso terrorismin varalta ja poliisipartioiden määrää on lisätty merkittävästi.

Mielenosoitusten lisäksi La Ramblalla on nähty ennen kaikkea surevia ihmisiä. Tragedia tuntuu entistä läheisemmältä, kun uhrien nimiä on alettu julkaista.

Turismista elävä Barcelona on huolissaan nyt myös turistien mahdollisesta kaikkoamisesta. Vaikka kaupungissa on viime aikoina osoitettu mieltä massaturismia vastaan, kukaan ei todellisuudessa tunnu toivovan turistien kaikkoamista.

Suurin osa iskussa surmansa saaneista on ulkomaalaisia. Heidän joukossaan on muun muassa belgialainen Elke Vanbockrick, 44, joka halusi toteuttaa poikansa toiveen nähdä FC Barcelonan jalkapallopeli. Pojan unelma päättyi tragediaan.

Tällä hetkellä turistien suosima La Rambla on ruuhkaisempi kuin koskaan ennen. Sekä barcelonalaiset että turistit hiljenevät kaikkia yhdistävän surun edessä. Kukkameri iskupaikalla kasvaa ja toisilleen tuntemattomat ihmiset halaavat.

Terroristit haluavat lietsoa pelkoa, mutta lopulta he ovat saaneet aikaiseksi ennennäkemättömän yhteishengen.

Barcelona ei pelkää.

Asiasanat

Fingerpori

comic