Uutiset

BBC ja Financial Times: Theresa May päättänyt siirtää tiistaista brexit-äänestystä

Aiemmin maanantaina EU:n tuomioistuin ilmoitti, että Britannia saisi perua eroilmoituksen EU:sta.
Itsenäisyyspuolue Ukipin ja brexitin kannattajat kehottivat brittejä lähtemään EU:sta marssiessaan sunnuntaina Lontoon keskustassa.

Britannian pääministeri Theresa May on päättänyt siirtää parlamentin äänestystä hänen tekemästään brexit-sopimuksesta, kertoi BBC:n poliittinen toimittaja maanantaina. Äänestys oli määrä pitää tiistaina.

– Kaksi hallituslähdettä kertoo minulle äänestyksen perumisesta – tätä ei ole vahvistettu virallisesti, kertoi Laura Kuenssberg Twitterissä.

Myös Financial Timesin toimittaja kertoi hallitusta lähellä olevan lähteen sanoneen hänelle, että äänestystä siirrettäisiin.

Pääministerin oli määrä pitää puhe parlamentin alahuoneessa kello 17.30 Suomen aikaa otsikolla ”Eroaminen Euroopan unionista”, kertoivat työväenpuolueen piiskurit Twitterissä.

Parlamentaarikot olivat varoittaneet, että Mayn brexit-ehdotusta odottaisi parlamentissa täydellinen tyrmäys.

May piti maanantaina johtavien ministerien kanssa puhelinkokouksen sopimuksesta, joka on kompromissi Britannian ja EU:n kannoista. Aiemmin maanantaina Mayn tiedottaja oli kiistänyt toimittajille, että äänestystä siirrettäisiin.

EU-tuomioistuin: Eron voi vielä perua

Euroopan unionin ylin tuomioistuin ilmoitti maanantaina päättäneensä, että Britannia voi yksipuolisesti perua eroilmoituksensa unionista. Tämä herätti EU-myönteisten brittien toiveet ennen tiistain parlamenttiäänestystä brexit-sopimuksesta.

”Britannia voi vapaasti perua ilmoituksensa aikeestaan erota EU:sta. Tällainen peruutus, josta on päätetty maan omien perustuslaillisten vaatimusten mukaan, vaikuttaisi niin, että Britannia jäisi EU:hun ehdoilla, jotka ovat muuttumattomia verrattuna maan asemaan jäsenvaltiona”, perusteli tuomioistuin päätöstään.

Pääministeri Theresa Mayn hallitus kuitenkin ilmoitti, että päätös ei merkitse mitään, sillä hallitus ei aio perua päätöstään erota EU:sta 29. maaliskuuta.

Mayn tekemän brexit-sopimuksen kriitikot kuitenkin sanovat, että päätös tarjoaa vaihtoehtoja – joko viivyttää brexitiä tai neuvotella uudelleen erosopimus, tai perua se kokonaan mikäli brittiäänestäjät muuttavat mieltään.

Brexitin tulevaisuus epäselvä

Brexitin tulevaisuus on hyvin epäselvä, sillä kymmenet parlamentin jäsenet ovat julkisesti luvanneet äänestää nurin Mayn erosopimuksen. Kyseessä on kompromissi, joka sallii Britannian erota samaan aikaan kun se pysyy EU:n reunamilla.

Michael Gove, Britannian ympäristöministeri sanoi tuomioistuimen päätöksestä, että maa ei halua pysyä jäsenenä unionissa, johon se liittyi vuonna 1973.

– Me emme halua pysyä EU:ssa, hän sanoi BBC:n mukaan.

– Me äänestimme siitä selvästi. 17,4 miljoonaa ihmistä lähetti selvän viestin, että me haluamme lähteä Euroopan unionista ja se merkitsee myös lähtemistä EU:n tuomioistuimen alaisuudesta.

Kesäkuussa 2016 17,4 miljoonaa äänestäjää, 52 prosenttia kansanäänestykseen osallistuneista, tuki Britannian eroa EU:sta.

Goven mukaan tiistaiksi suunniteltu äänestys parlamentissa etenee suunnitellusti. Mayn brexit-suunnitelman odotetaan häviävän äänestyksen. Tämä saattaisi Britannian brexit-aikeet sekasortoon.

Kolme entistä pääministeriä, John Major, Tony Blair ja Gordon Brown ovat sanoneet, että uusi kansanäänestys EU-erosta ratkaisisi kriisin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti